Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/74610/infobalt-perspeja-kuriamas-valstybinis-operatorius-gresme-rinkai-ir-vartotojams/spausdinti/

„Infobalt“ perspėja: kuriamas valstybinis operatorius – grėsmė rinkai ir vartotojams

Publikuota: 2020-09-16 07:45
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Informacinių ir ryšių technologijų įmonių asociacija „Infobalt“ kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentūrą, Vyriausybę ir Susisiekimo ministeriją prašydama stabdyti valstybinio mobiliojo ryšio operatoriaus kūrimą, rašoma pranešime spaudai.

Kreipimąsi taip pat pasirašė Lietuvos verslo konfederacija (LVK), asociacija „Investuotojų forumas“ ir ryšių operatoriai.

„Visi žinome, kad Lietuva pagrįstai didžiuojasi išskirtiniais telekomunikacijų rinkos pasiekimais. Juos užtikrinti padėjo konkurencija – telekomunikacijų rinka šiandien neretai įvardijama kaip konkurencingiausia Lietuvoje. Valstybinio operatoriaus steigimas tokioje rinkoje ne tik nepadės, o atvirkščiai – sulėtins investicijas ir technologinį progresą bei paskatins kainų augimą“, – perspėja asociacijos „Infobalt“ direktorius Mindaugas Ubartas.

Jis atkreipė dėmesį, kad šiuo metu Lietuvoje, remiantis Europos Komisijos 2019 metų Skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės indekso (DESI) ataskaita, pasiektas vienas didžiausių 4G ryšio aprėpties lygių, Lietuvos rezultatai gerokai viršija ES vidurkį (12 vieta ES).

Taip pat Lietuva patenka tarp didžiausią mobiliojo ryšio greitaveiką turinčių šalių ES ir Pasaulyje (5 vieta ES, 22 vieta Pasaulyje pagal „SpeedTest Global Index“, 2020 m. liepos mėn. ataskaitą).

Europoje pagal šviesolaidžio namams (angl. „Fibre To The Premises“) tankumą Lietuva užima antrąją vietą, o pasaulyje – tryliktąją. Taip pat teikiame vienas geriausių pasaulyje viešąsias bevielio interneto (Wi-Fi) paslaugas ir užtikriname vartotojams vienas geriausių Europos Sąjungoje judriojo ryšio paslaugų kainas, ypač lyginant paslaugų kainos ir kokybės santykį.

„Šiuos pasiekimus užtikrino skaidri konkurencija. Valstybės įsiveržimas į rinką blokš ją atgal“, – nurodė M.Ubartas.

Jis atkreipė dėmesį, kad lygiagrečiai Susisiekimo ministerija siekia pertvarkyti Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT), atsakingos už dažnių operatoriams paskirstymą ir rinkos priežiūrą, valdymą. Sumažinus RRT nepriklausomumą, pasak M. Ubarto, dalis mobiliojo ryšio operatoriams būtinų dažnių būtų lengviau paskirti būsimam valstybiniam operatoriui.

„Ypač neramina, kad stumiant šiuos pokyčius neskiriama laiko diskusijoms – štai viešoji konsultacija dėl RRT valdymo pakeitimų truko ne mėnesį, kaip įprasta, o vos keturias dienas. Dabar sprendimai steigti Valstybinį Telekomą, kuriuo naudosis 11 tūkstančių vartotojų, „stumiami“ neatsižvelgiant į tai kokią įtaką tai padarys likusiems klientams, veikiantiems verslams, investiciniams planams, nekreipiant dėmesio, kiek pinigų neteksim ir kiek tai paveiks kainas. Sprendimai skuboti ir prieš rinkimus“, – atkreipė dėmesį „Infobalt“ vadovas.

Tuo pat metu asociacija „Infobalt“ ir kitos kreipimąsi pasirašiusios organizacijos ragina Prezidentūrą, Vyriausybę ir Susisiekimo ministeriją inicijuoti platesnes diskusijas, įtraukiant rinkos dalyvius, asociacijas, VKRT būtinos įrangos tiekėjus/gamintojus bei kitus ekspertus. Tik tuomet, kai bus išsamiai išnagrinėti visi galimi modeliai, priimti racionalius ir subalansuotus sprendimus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!