Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/74498/modernizuoti-gatviu-apsvietima-nori-daugiau-nei-puse-salies-savivaldybiu/spausdinti/

Modernizuoti gatvių apšvietimą nori daugiau nei pusė šalies savivaldybių

Publikuota: 2020-09-07 17:19
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuvos verslo paramos agentūroje (LVPA) baigėsi terminas teikti paraiškas pagal Europos Sąjungos investicijų priemonę „Gatvių apšvietimo modernizavimas“. Tokį kvietimą LVPA skelbė pirmą kartą ir iš viso sulaukė 37 paraiškų, kuriomis prašoma investicijų suma sudaro 23,6 mln. Eur. Naujojo kvietimo ES finansavimo biudžetas yra 12 mln. Eur.

Modernizuoti gatvių apšvietimą nori daugiau nei pusė šalies savivaldybių
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Projektų, kuriais siekiama vykdyti gatvių apšvietimo modernizavimą, paraiškų sulaukta iš visų šalies apskričių. Aktyviausiai paraiškas teikė Vilniaus ir Klaipėdos apskričių savivaldybės, LVPA iš jų sulaukė po 7 paraiškas. Taip pat aktyvios Kauno (5 paraiškos) ir Panevėžio (4 paraiškos) apskritys.

„Pasibaigus paraiškų teikimo terminui matome, kaip palankiai sutikta Energetikos ministerijos sukurta finansinė skatinimo priemonė gatvių apšvietimo sistemai miestuose ir rajonuose keisti. Svarbiausias LVPA uždavinys dabar yra įvertinti paraiškų tinkamumą, o vėliau bendradarbiauti padedant savivaldybėms įgyvendinti projektus ir jais užtikrinti paslaugų kokybę gyventojams bei siekti nacionalinių energijos taupymo tikslų“, – sako LVPA direktorius Aurimas Pautienius-Želvys.

Susumavus visas gautas paraiškas fiksuojama, kad bendra paraiškų vertė siekia 51,6 mln. Eur.

„Suplanuotas kvietimo biudžetas siekia 12 mln. Eur, o pareiškėjai iš ES tikisi 23,6 mln. Eur. Didžiausia prašoma finansuoti lėšų suma siekia 2 mln. Eur, tokio finansavimo paprašė Panevėžio miesto savivaldybės administracija. Mažiausia prašomo finansavimo suma siekia 200 tūkst. Eur, šios sumos prašo Biržų rajono savivaldybė“, – komentuoja už priemonės administravimą atsakingo Viešųjų investicijų projektų skyriaus vedėja Kristina Dėjė.

Anot skyriaus vedėjos, kai kuriais gatvių apšvietimo modernizavimo projektais bus diegiami ir inovatyvūs efektyvios ir švarios gamybos ir energijos vartojimo sprendimai, pavyzdžiui, panaudojamos nutolusios saulės jėgainės.

Paraiškų priėmimas vykdytas tęstinės atrankos būdu, todėl vertinimas pradėtas gavus pirmąsias paraiškas. Šiuo metu jau yra įgyvendinami 7 projektai Kauno miesto, Klaipėdos raj., Kretingos raj., Kazlų rūdos, Vilkaviškio raj., Šilalės raj., Visagino miesto savivaldybėse. Šiems projektams skirta beveik 4 mln. Eur ES investicijų.

Priemone „Gatvių apšvietimo modernizavimas“ siekiama sumažinti energijos suvartojimą gatvių apšvietimo infrastruktūroje. Toks infrastruktūros pagerinimas tiesiogiai siejamas su mažesniais klimato kaitos iššūkiais. Energijos suvartojimo mažinimas gatvių apšvietimo infrastruktūroje yra vienas iš Lietuvos prioritetų, galinčių padėti šaliai siekti įsipareigojimų ES – iki 2020 m. išmetamo šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio (ŠESD) nepadidinti daugiau kaip 15 proc. ir iki 2030 m. jį sumažinti 9 proc., palyginus su 2005 m. lygiu. Geresnis gatvių apšvietimas prisidės ir prie padidėjusio saugumo gatvėse. Mažesnės sąskaitos už efektyviau suvartojamą elektros energiją yra dar vienas teigiamas numatomas rezultatas.

Pagal šį kvietimą teikti paraiškas galėjo savivaldybių administracijos, savivaldybių valdomos įmonės, vykdančios gatvių apšvietimo tinklų eksploatacijos ir jų statybos veiklą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!