Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/74032/eso-planuoja-nauja-elektros-skirstomuju-tinklu-modernizavimo-etapa/spausdinti/

ESO planuoja naują elektros skirstomųjų tinklų modernizavimo etapą

Publikuota: 2020-08-05 19:44
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Pasibaigus kvietimui teikti paraiškas pagal ES investicijų priemonę „Elektros skirstomųjų tinklų modernizavimas ir plėtra“, LVPA sulaukė vienos paraiškos vertinimui, kurią pateikė AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO). Bendrovė planuoja ketvirtąjį skirstomųjų tinklų modernizavimo ir plėtros etapą, į kurį iš viso investuos 13,5 mln. Eur. Prašomas ES finansavimas sudaro 6,7 mln. Eur.

Iš Sanglaudos fondo pagal minimą priemonę skiriamos ES investicijos yra nukreiptos į modernaus, saugaus ir pajėgaus šalies elektros energijos sektoriaus kūrimą. Iš viso pagal šį ketvirtąjį kvietimą yra numatyta į modernizavimo projektus investuoti 6,5 mln. Eur.

„Prie elektros skirstomųjų tinklų modernizavimo projektų ES prisideda siekdama padėti kurti ekonominiu požiūriu veiksmingą ir tvarų elektros energetikos sistemos funkcionavimą su minimaliais elektros energijos skirstymo nuostoliais. Tarp remiamų priemonės veiklų numatytas transformatorių pastočių ir (ar) skirstyklų atnaujinimas, diegiant pažangiojo tinklo elementus, taip pat elektros skirstomųjų tinklų skirstomųjų punktų, transformatorinių ir (ar) elektros linijų atnaujinimas, diegiant pažangiojo tinklo elementus“, – teigia LVPA Investicijų valdymo tarnybos direktorė Agnė Vaitkūnienė.

Vertinimui pateiktoje paraiškoje minima, kad ESO projekto poreikį nulėmė 10-6/0,4 kV transformatorių senėjimas, stipriai išaugęs gaminančių vartotojų skaičius, mažai automatizuotas vidutinės įtampos tinklo valdymas, siekis didinti elektros skirstomojo tinklo patikimumą, energetinį efektyvumą, kartu mažinant CO2 ištakų kiekį.

Kaip būsimi projekto rezultatai išskiriamos įrengtos naujos ir (arba) atnaujintos 10-6/0,4 kV transformatorinės su priklausiniais (10 kV ir 0,4 kV elektros linijos), sukuriant bent 3 naujas pažangiojo elektros tinklo technines-funkcines savybes. Siekiama, kad iš viso projekto metu būtų modernizuoti 232 objektai. Numatomas papildomai prie pažangiųjų tinklų prijungtų vartotojų skaičius siekia 21,9 tūkst.

LVPA Viešųjų investicijų projektų skyriaus vedėja Kristina Dėjė pažymi, kad šiuo metu bendrovė ESO, bendradarbiaudama su LVPA, jau yra įgyvendinusi projekto „Elektros skirstomųjų tinklų modernizavimas ir plėtra diegiant išmaniuosius sprendimus“ pirmąjį etapą, o šiuo metu vykdomi antrasis ir trečiasis etapai.

„Užbaigto pirmojo etapo ES investicijų suma siekia 4,5 mln. Eur. Antrojo ir trečiojo etapų ES investicijos sudėjus sudaro apie 28,4 mln. Eur“, – teigia K. Dėjė.

Iš viso pagal priemonę „Elektros skirstomųjų tinklų modernizavimas ir plėtra“ šalies elektros skirstomųjų tinklų infrastruktūros atnaujinimui jau skirta 36,6 mln. Eur. Šia suma finansuojami penki projektai, du iš jų jau įgyvendinti. Bendras ES finansavimas šalies elektros skirstomųjų tinklų infrastruktūros gerinimui sudaro daugiau nei 40 mln. Eur.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!