Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/73184/pradedamos-viesos-konsultacijos-del-skaitmeniniu-paslaugu-taisykliu/spausdinti/

Pradedamos viešos konsultacijos dėl skaitmeninių paslaugų taisyklių

Publikuota: 2020-06-02 18:44
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Europos Komisija

Šiandien Europos Komisija pradėjo viešas konsultacijas dėl Skaitmeninių paslaugų akto. Konsultacijose siekiama sužinoti įmonių, interneto platformų, akademinės bendruomenės, civilinės visuomenės ir visų suinteresuotųjų šalių nuomones bei surinkti duomenis, padėsiančius formuoti būsimas skaitmeninių paslaugų taisykles. Konsultacijos apima tokius klausimus, kaip saugumas internete, saviraiškos laisvė, sąžiningumas ir vienodos sąlygos skaitmeninėje ekonomikoje.

Pradedamos viešos konsultacijos dėl skaitmeninių paslaugų taisyklių
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Europai reikia modernizuotos reguliavimo sistemos, kuri sumažintų vis didėjantį susiskaidymą tarp valstybių narių, užtikrintų geresnę europiečių apsaugą tiek internete, tiek realiame gyvenime ir vienodas sąlygas visoms Europos įmonėms, kad jos galėtų kurti inovacijas, augti ir konkuruoti pasaulyje. Konsultacijos apima dvi Europos Komisijos paskelbtas Skaitmeninių paslaugų akto dokumentų rinkinio rengimo darbo kryptis:

  • Pirmoji kryptis būtų susijusi su Elektroninės prekybos direktyvos pagrindais, visų pirma su laisve teikti skaitmenines paslaugas visoje ES bendrojoje rinkoje pagal įsisteigimo vietoje galiojančias taisykles ir su plačiu atsakomybės už naudotojų sukurtą turinį apribojimu. Remdamiesi šiais principais, siekiame nustatyti aiškesnes šiuolaikines interneto tarpininkų, įskaitant tuos, kurie įsisteigę ne ES, bet veikia ES, vaidmens ir pareigų taisykles, taip pat veiksmingesnę valdymo sistemą, kuri užtikrintų tinkamą tokių taisyklių taikymą visoje ES bendrojoje rinkoje ir garantijas, kad bus gerbiamos pagrindinės teisės.
  • Antroji priemonė būtų skirta vienodų sąlygų Europos skaitmeninėse rinkose, kuriose keletas didelių interneto platformų veikia kaip prieigos valdytojai, užtikrinimo klausimui. Išnagrinėsime, kokios taisyklės padės išspręsti šį rinkos disbalansą ir užtikrinti, kad vartotojai turėtų kuo daugiau galimybių rinktis, o bendroji ES skaitmeninių paslaugų rinka išliktų konkurencinga ir atvira inovacijoms. Tai galėtų būti padaryta nustatant papildomas bendrąsias taisykles visoms tam tikro masto platformoms, kaip antai su pirmenybės sau teikimu susijusias taisykles, ir specialiai pritaikytus reguliavimo įpareigojimus konkretiems prieigos valdytojams, kaip antai prieigos prie ne asmens duomenų įpareigojimus, specialius reikalavimus dėl asmens duomenų perkeliamumo arba sąveikumo reikalavimus.
  • Be to, Europos Komisija naudojasi galimybe konsultuotis kitais kylančiais interneto platformų aplinkos klausimais, kaip antai dėl galimybių ir sunkumų, su kuriais asmenys susiduria teikdami paslaugas per interneto platformas.

Konsultacijų rezultatais bus pasinaudota rengiant Europos Komisijos pasiūlymus dėl Skaitmeninių paslaugų akto dokumentų rinkinio, kurį numatoma pateikti metų pabaigoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!