Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/72039/europos-komisija-pristato-naujaja-europos-pramones-strategija/spausdinti/

Europos Komisija pristato naująją Europos pramonės strategiją

Publikuota: 2020-03-10 19:19
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Europos Komisija

Šiandien Europos Komisija pristato naują strategiją, kuria siekiama padėti Europos pramonei imtis dvejopo perėjimo – prie neutralaus poveikio klimatui ekonomikos ir prie skaitmeninės lyderystės, taip pat skatinti Europos konkurencingumą ir strateginį savarankiškumą.

Europos Komisija pristato naująją Europos pramonės strategiją
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Iniciatyvų rinkinyje išdėstytas naujas Europos vertybėmis ir socialinės rinkos tradicijomis tvirtai pagrįstas požiūris į Europos pramonės politiką. Jame išvardyti įvairūs veiksmai, kuriais remiami visi Europos pramonės subjektai, be kita ko, didelės ir mažos įmonės, novatoriškos pradedančiosios įmonės, mokslinių tyrimų centrai, paslaugų teikėjai, tiekėjai ir socialiniai partneriai. Specialios mažosioms ir vidutinėms įmonėms (MVĮ) skirtos strategijos tikslas – sumažinti biurokratizmą ir padėti daugeliui Europos MVĮ užsiimti verslu bendrojoje rinkoje ir už jos ribų, gauti finansavimą ir pirmauti vykdant skaitmeninę ir žaliąją pertvarkas. Šiandienos iniciatyvos taip pat apima konkrečius veiksmus, kuriais šalinamos kliūtys, trukdančios gerai veikti bendrajai rinkai – didžiausiam Europos turtui, kad visos mūsų įmonės galėtų augti ir konkuruoti Europoje ir už jos ribų.

Naujoje pramonės strategijoje numatyti pagrindiniai veiksmai:

  • Intelektinės nuosavybės veiksmų planas, kuriuo siekiama išsaugoti technologinį suverenumą, skatinti sudaryti vienodas sąlygas visame pasaulyje, geriau kovoti su intelektinės nuosavybės vagystėmis ir pritaikyti teisinę sistemą prie žaliosios ir skaitmeninės pertvarkų.
  • Šiuo metu vykdoma ES konkurencijos taisyklių peržiūra, įskaitant kartu atliekamą susijungimų kontrolės vertinimą ir valstybės pagalbos gairių tinkamumo patikrą, užtikrins, kad mūsų taisyklės atitiktų paskirtį, kai ekonomika sparčiai kinta, vis labiau skaitmenėja ir kai vis plačiau taikomas žaliosios ir žiedinės ekonomikos modelis.
  • Europos Komisija iki 2020 m. vidurio priims baltąją knygą, kuria bus siekiama mažinti iškraipomąjį poveikį, kurį bendrojoje rinkoje daro užsienio subsidijos, ir spręs, ar leisti užsienio subjektams dalyvauti ES viešuosiuose pirkimuose ir gauti ES finansavimą.
  • Visapusiškos priemonės, kuriomis siekiama modernizuoti energijai imlias pramonės šakas ir sumažinti jų priklausomybę nuo iškastinio kuro, remti tvaraus ir išmaniojo judumo pramonės šakas, didinti energijos vartojimo efektyvumą ir užtikrinti pakankamą ir nuolatinį mažo anglies dioksido kiekio energijos tiekimą konkurencingomis kainomis.
  • Europos pramoninio ir strateginio savarankiškumo didinimas: svarbiausiųjų žaliavų tiekimo užtikrinimas įgyvendinant Svarbiausiųjų žaliavų ir vaistų veiksmų planą, grindžiamą nauja ES vaistų strategija, ir remiant strateginės skaitmeninės infrastruktūros ir bazinių didelio poveikio technologijų plėtrą.
  • Švaraus vandenilio aljansas, kurio tikslas – paspartinti pramonės priklausomybės nuo iškastinio kuro mažinimą ir išlaikyti pramonės pirmavimą. Paskui būtų sudaryti mažo anglies dioksido kiekio pramonės, pramoninių debesijų bei platformų ir žaliavų aljansai.
  • Papildomi teisės aktai ir rekomendacijos dėl žaliųjų viešųjų pirkimų.
  • Vėl atkreiptas dėmesys į inovacijas, investicijas ir įgūdžius.
  • Komisija sistemingai analizuos įvairių pramonės ekosistemų riziką ir poreikius. Atlikdama šią analizę, glaudžiai bendradarbiaus su įtraukiu ir atviru pramonės forumu (jis turi būti įsteigtas iki 2020 m. rugsėjo mėn.). Forumas jungs pramonės, įskaitant MVĮ, didelių įmonių, socialinių partnerių, mokslininkų, taip pat valstybių narių ir ES institucijų atstovus.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!