Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/71754/es-priemone-eksperimentas-sulauke-rekordinio-skaiciaus-paraisku/spausdinti/

ES priemonė „Eksperimentas“ sulaukė rekordinio skaičiaus paraiškų

Publikuota: 2020-02-19 15:29
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) priėmė paskutines paraiškas pagal priemonę „Eksperimentas“. Iš viso sulauktos 326 susidomėjusiųjų paraiškos. Bendra verslo atstovų prašoma finansavimo suma pagal priemonę sudaro virš 247 mln. Eur.

LVPA skelbė du kvietimus pagal priemonę „Eksperimentas“. Pareiškėjais galėjo tapti visoje Lietuvos teritorijoje, sulaukta 260 paraiškų, ir regionuose, gautos 66 paraiškos, veikiantys verslo atstovai bei mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) veiklas vykdančios viešosios įstaigos.

Iš viso inovacijų diegimui pagal „Eksperimentą“ buvo numatyta skirti virš 72, 7 mln. Eur investicijų. Pirmojo kvietimo, kuriuo galėjo pasinaudoti visoje šalyje veikiantys verslo atstovai, biudžetas siekia 50 mln. Eur, iš jų 15 mln. Eur gyvybės mokslų sektoriui. Pagal antrąjį kvietimą, skirtą regionų atstovams, numatyta paskirstyti 22,7 mln. Eur.

LVPA direktorius Aurimas Pautienius-Želvys pažymi, kad prašoma investicijų suma šįkart gerokai pralenkia pagal priemonę skiriamas lėšas.

„Kvietimo terminui pasibaigus stebime, kad „Eksperimento“, kuris yra vienas didžiausių ES investicijų instrumentų, galimybės sudomino svarią dalį verslo bendruomenės, sulaukėme itin didelio pareiškėjų aktyvumo. Sekantis darbų etapas – atidus gautų paraiškų vertinimas, po kurio geriausiai reikalavimus atitinkantys pareiškėjai bus kviečiami pasirašyti sutartis“, – teigia A. Pautienius-Želvys.

LVPA vadovas taip pat akcentuoja šios priemonės regioninio kvietimo svarbą, pagal kurį tikimasi paskatinti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės veiklos plėtrą mažesniuose šalies miestuose.

„Siekiama, kad didėtų regioninių įmonių inovatyvumas ir konkurencingumas. Taip pat, kad verslo atstovai aktyviau į savo veiklą įtrauktų mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą bei investuotų į inovatyvius gaminius ir paslaugų tobulinimą“, – teigia A. Pautienius-Želvys.

Pirmuoju kvietimu pagal registracijos vietą tradiciškai daugiausiai paraiškų pateikė Vilniaus ir Kauno apskritys, atitinkamai 187 ir 54 paraiškos. Šiaulių apskritis – 4 paraiškos. Alytaus, Klaipėdos ir Panevėžio apskritys pateikė po 3 paraiškas. Bendra prašoma ES parama pirmuoju kvietimu viršija 224 mln. Eur.

„Antruoju kvietimu, kuriuo paraiškas galėjo teikti regionų atstovai, aktyviausia buvo Alytaus apskritis su 13 paraiškų, Vilniaus apskritis – 8, Kauno ir Utenos apskritys – 7 paraiškos. Iš Klaipėdos ir Panevėžio apskričių sulaukta po 6 paraiškas. Antruoju regioniniu kvietimu prašoma daugiau nei 22,8 mln. Eur paramos“, – duomenis komentuoja LVPA Mokslo ir inovacijų projektų skyriaus vadovas Vytaras Tamašauskas

Pasibaigus kvietimui taip pat išryškėjo, kurios sritys labiausiai sudomino pareiškėjus pagal Sumanios specializacijos prioritetus. Pirmuoju kvietimu, kuriam paraiškas pildė visoje šalies teritorijoje veikiantys pareiškėjai, didžiausio susidomėjimo sulaukė informacinių ir ryšių technologijų sritis – gautos 88 paraiškos. Sveikatos technologijų ir biotechnologijų sritimi susidomėjo 55 pareiškėjai. Taip pat didelio aktyvumo sulaukė naujų gamybos procesų, medžiagų ir technologijų sritis, pagal kurią sulaukta 42 paraiškų.

Antruoju kvietimu daugiausiai paraiškų sulaukta pagal naujų gamybos procesų, medžiagų ir technologijų sritį – 18 paraiškų. Informacinių ir ryšių technologijų sritis – 15 paraiškų, agroinovacijos ir maisto technologijų sritis sulaukė 10 paraiškų, o pagal įtraukios ir kūrybingos visuomenės sritį sulaukta 7 projektų paraiškų.

Priemone „Eksperimentas“ siekiama paskatinti įmones investuoti į inovaciniams gaminiams, paslaugoms ar procesams kurti reikalingus mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą (MTEP). Taip pat paskatinti įmonių plėtrą investuojant į MTEP ir inovacijų infrastruktūros kūrimą ir plėtrą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!