Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/71588/technikos-gamintojai-nerimauja-koronavirusas-kesinasi-uzkresti-pasaulio-ekonomika/spausdinti/

Technikos gamintojai nerimauja: koronavirusas kėsinasi užkrėsti pasaulio ekonomiką

Publikuota: 2020-02-06 12:58
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kinijoje sparčiai plintantis koronavirusas verčia susirūpinti ir ekonomistus, ir atskirų sektorių atstovus: jei infekcijos plitimas artimiausiomis savaitėmis nebus pažabotas, liūdnus padarinius pajaus žmonės visame pasaulyje. Tuo jau spėjo įsitikinti transporto ir turizmo sektoriai, toliau eilėje – technika ir elektronika, kasdienio vartojimo prekės, maisto pramonė ir kitos ūkio šakos, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Situaciją Kinijoje itin atidžiai stebi technologijų sektoriaus kompanijos. IT milžinai, nuo „Apple“, „Amazon“ ir „Hewlett-Packard“ iki „Google“, „Lenovo“ ir „Microsoft“, dėl koronaviruso jau atšaukė neesmines verslo keliones ir susitikimus Kinijoje, o savo darbuotojams nurodė artimiausias dvi savaites dirbti iš namų.

Bet visa tai smulkmena. Mat Kinijoje surenkami daugybės gamintojų išmanieji telefonai, kompiuteriai, televizoriai ir kita technika, o šios gamyklos nedirbs mažiausiai iki kitos savaitės.

„Telia“ įrangos vadovas Aurelijus Vaičiulionis ramina, kad kol kas panikuoti neverta: „Informaciją iš gamintojų ir platintojų renkame visos „Telia Company“ grupės mastu. Kol kas konkrečių ženklų, kad galėtų sutrikti kokių nors prekių tiekimas, neturime. Be to, visus mūsų klientų poreikius artimiausiu metu pilnai patenkins turimos atsargos Europos sandėliuose.“

Anot jo, kaip ir kasmet, dėl Kinų naujųjų metų atostogų sausio pabaigoje gamintojai ir platintojai iš anksto užsakė didesnius įrenginių kiekius, kad jų nepritrūktų Europos sandėliuose ir būtų išvengta prekių tiekimo sutrikimų šiuo periodu. Taigi dėl koronaviruso savaite ilgiau nedirbančios gamyklos – dar ne pasaulio pabaiga. Rimtesnių problemų kiltų, jei tai užsitęstų.

Prekių likučiai ir būsimi užsakymai įprastai planuojami iš anksto, kas ketvirtį. Būsimo ketvirčio užsakymai bus planuojami kovo mėnesį, taigi kritinė situacija susidarytų, jei gamyklos liktų uždarytos ilgesnį laikotarpį. Išaugus papildomiems užsakymams, juos būtų bandoma dengti esamu likučiu platintojų ir gamintojų sandėliuose Europoje“, – paaiškina A. Vaičiulionis.

„Telia“ ekspertas priduria, kad vien išmaniųjų telefonų rinkoje didžiųjų gamintojų pardavimai sudaro 90 proc., taigi galima teigti, kad tiekimo sutrikimai paveiktų visą asortimentą ir pardavimus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!