Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/71255/ekonomikos-ir-inovaciju-ministerijos-iniciatyva-bus-steigiamas-inovaciju-skatinimo-fondas/spausdinti/

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos iniciatyva bus steigiamas Inovacijų skatinimo fondas

Publikuota: 2020-01-14 13:24
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Siekdama pritraukti daugiau investicijų į mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) sritis, Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo steigti Inovacijų skatinimo fondą. Šis fondas užtikrintų efektyvų MTEPI veiklų finansavimą ir prisidėtų prie jų plėtros. Fondas taip pat sudarytų galimybę verslui kur kas paprasčiau gauti lėšų įvairioms inovatyvioms idėjoms įgyvendinti.

„Inovacijų skatinimo fondas užtikrintų kur kas didesnes nei iki šiol viešąsias investicijas į MTEPI sritis ir leistų pritraukti daugiau privačių verslo investicijų. Fondas būtų ypač naudingas inovacinę veiklą vykdantiems startuoliams, kuriems reikalingas finansavimas verslo pradžiai ir produktų vystymui. Fondo investicijos taip pat didintų jas gavusių įmonių sukuriamą pridėtinę vertę, darbo našumą, sukuriamų inovatyvių produktų kiekį, įvairovę, pardavimą ir eksportą“, – teigia ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jekaterina Rojaka.

Inovacijų skatinimo fondas turėtų veikti ne trumpiau kaip iki 2040 metų pabaigos. Šis terminas pagal poreikį galėtų būti pratęstas. Tai sudarytų galimybę teikti fondo ir juo skatinamas bei pritraukiamas privačias investicijas ilgalaikiams – 10–15 metų įgyvendinimo trukmės – inovaciniams projektams, pavyzdžiui, biotechnologijų, farmacijos, inžinerijos sektoriuose. Tokios trukmės projektų privati finansų rinka, nesidalydama rizikos su viešuoju sektoriumi, praktiškai nefinansuoja.

Fondo veikimas pagerintų inovatyvių projektų finansavimo sąlygas, ypač jų ankstyvuosiuose etapuose. Fondas taip pat leistų geriau planuoti inovacinę veiklą ir į ją daugiau investuoti. Fondo investicijos į inovacinę veiklą vykdančias įmones pritrauktų išorinio kapitalo ir užsienių investicijų.

Fondas teiktų naudą ir valstybės finansams, nes skatintų naujų produktų kūrimą ir pardavimą, ir didintų inovatyvaus verslo sumokamus mokesčius į valstybės biudžetą. Jis būtų naudingas Lietuvos ekonomikai, kadangi šio fondo investicijos kartu su jomis paskatintomis privačiomis investicijomis per laikotarpį iki 2040 metų pabaigos gali kasmet siekti vidutiniškai 0,14 procento šalies bendrojo vidaus produkto.

Fondo investicijos būtų vykdomos finansinėmis priemonėmis, t. y. paskolų, garantijų teikimo ir rizikos kapitalo investicijų į inovatyvų verslą forma. Tai užtikrintų didelės dalies fondo investicijų grąžą. Fondo veikimas taip pat leistų užtikrinti tvarų skatinamąjį finansavimą inovacinei veiklai vykdyti netgi ekonominių sunkumų šalyje metu ir leistų verslui prisitaikyti prie Europos Sąjungos fondų lėšų mažėjimo.

Valstybės biudžeto lėšos į fondą būtų skiriamos pagal poreikį, atsižvelgiant į valstybės finansines galimybes bei fondo investicijų paklausą. Atsižvelgiant į galimybes fondui skirti lėšų iš ES fondų ir kitų šaltinių, 2022−2040 m. laikotarpiu lėšų įplaukos į fondą ir jo investicijos galėtų siekti iš viso maždaug 900 mln. eurų.

Inovacijų skatinimo fondo steigimo nuostatos bus įtvirtintos įstatymu, kurio projektą Ekonomikos ir inovacijų ministerija teiks svarstyti Vyriausybei. Šio įstatymo projekto parengimu siekiama įgyvendinti atitinkamą Technologijų ir inovacijų įstatymo nuostatą bei Vyriausybės programos įgyvendinimo veiksmų planą, kuriame numatyta nustatyti viešųjų lėšų mokslo, technologijų ir inovacijų srityse reinvestavimo tvarką.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!