Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/70078/europos-investiciju-bankas-remia-energijos-efektyvumo-didinimo-projektu-igyvendinima-lietuvoje/spausdinti/

Europos investicijų bankas remia energijos efektyvumo didinimo projektų įgyvendinimą Lietuvoje

Publikuota: 2019-10-11 19:22
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuvos įmonės turės daugiau galimybių diegti energijos vartojimo efektyvumą didinančias priemones, o gyventojai – patys tapti energijos gamintojais ir vartotojais. Naujos galimybės gauti finansavimą tokiems projektams padės efektyvinti energijos panaudojimą privačiame ir viešajame sektoriuose, taip mažinant energetinį priklausomumą nuo išorės energetinių šaltinių bei prisidedant prie klimato kaitos keliamų iššūkių įgyvendinimo.

Gauti finansavimą šiems projektams padės ir VIPA bei EIB pasirašyta sutartis, pagal kurią VIPA valdomai „Energijos efektyvumo finansavimo platformai“ suteikiama pirmoji 12,5 mln. eurų paskolos dalis iš 25 mln. numatytos skirti sumos.

„Kaip rodo EIB patirtis, visų pirma įgyvendinant JESSICA iniciatyvą Lietuvoje, siekti energijos efektyvumo yra neabejotinai naudinga, – sakė EIB viceprezidentas Alexanderis Stubbas. – Mes dažnai to nesuvokiame, tačiau renovavus pastatus arba įdiegus efektyvesnį apšvietimą, galime padaryti didelę įtaką mūsų sunaudojamos energijos kiekiams. Manau, kad šios platformos veikla, ne tik pagerins gyvenimo kokybę ir sumažins išlaidas gyventojams, bet ir suteiks galimybę dabartinėse klimato kaitos diskusijose kelti aktualų energinio efektyvumo didinimo klausimą“.

Projektą taip pat remia Europos strateginių investicijų fondas (ESIF), nes suteikta EIB paskola bus naudojama palaikyti Energijos efektyvumo finansavimo platformą, taip siekiant skatinti ir finansuoti energijos vartojimo efektyvumo modernizavimo projektus visoje Lietuvoje bei sumažinti išmetamą CO2 kiekį ir sąskaitas už energiją.

Europos Sąjungos komisaro Vytenio Andriukaičio nuomone: „Labai svarbu, kad mes savo kasdieninę aplinką ir verslą orientuotumėme į XXI amžių, kai kalbame apie šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos sukeliamas problemas. Labai džiaugiuosi, kad Junckerio planas prisideda prie pirmosios Lietuvoje energijos efektyvumo finansavimo platformos veiklos. Tikiuosi, kad šios platformos finansuojami projektai ne tik padės Lietuvai pasiekti jos tvarumo tikslus, bet ir bus pastebimi eiliniams vartotojams, kuriems sumažės sąskaitos už energiją. Laimės visos šalys.“

Komanditinę ūkinę bendriją „Energijos efektyvumo finansavimo platforma“ VIPA įsteigė kartu su ESO. EIB skiriami 12,5 mln. eurų yra vienas iš platformos finansavimo šaltinių. Į šią platformą tikimasi pritraukti ir daugiau investuotojų.

„Tikimės, kad platformos plėtra dar labiau paskatins Lietuvos įmones kurti tvarią ateitį per aplinkai palankios energijos gamybos ir efektyvaus energijos vartojimo didinimo projektų įgyvendinimą. Tai padės užtikrinti mūsų šalies energetinę nepriklausomybę, spartins inovacijų plėtrą, didins konkurencingumą“, – sako Mindaugas Keizeris, ESO valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius.

„Energijos efektyvumo finansavimo platformos“ lėšomis finansuojamas energijos vartojimą mažinančių priemonių diegimas pramonės įmonėse, viešojo sektoriaus bei transporto projektuose. Per platformą projektų finansavimui prieinamos tiek Lietuvos investuotojų, tiek ir tarptautinių finansų institucijų lėšos.

„Džiaugiamės partneryste su EIB bei ESO plečiant energijos efektyvumo finansavimo platformos galimybes ir kviečiame visus juridinius asmenis prisijungti prie energijos efektyvumo didinimo projektų įgyvendinimo Lietuvoje bei teikti paraiškas į Energijos efektyvumo finansavimo platformą dėl paskolų, skirtų energijos efektyvumui didinti ir gaminantiems vartotojams“, – sako VIPA generalinis direktorius Gvidas Dargužas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!