Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/70036/es-finansuos-net-3-didziulius-energetikos-projektus-lietuvoje/spausdinti/

ES finansuos net 3 didžiulius energetikos projektus Lietuvoje

Publikuota: 2019-10-09 19:30
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Europos Sąjungos (ES) valstybės narės spalio 2 d. pritarė Europos Komisijos (EK) pasiūlymui skirti 556 mln. eurų finansavimą ES Bendro intereso projektų sąrašo projektams iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės (EITP). Lietuvos trims projektas skirta beveik 15 mln. eurų.

ES finansuos net 3 didžiulius energetikos projektus Lietuvoje

Iš viso finansavimui atrinkti tik 8 projektai – 6 elektros ir 2 dujų sektoriuose. Vienintelė Lietuva gaus finansavimą visoms pateiktoms paraiškoms – net trims projektams.

Pirma, iš EITP 10 mln. eurų parama skirta naujo jūrinio kabelio tarp Lietuvos ir Lenkijos „Harmony Link“ parengiamiesiems darbams.

„Ši parama leidžia toliau sėkmingai ir sparčiai judėti į priekį su jūrinės jungties „Harmony Link“ projektą, kuris yra viena iš svarbiausių Baltijos šalių elektros energetikos sistemos sinchronizacijos dalių. Kartu tai dar kartą patvirtina, kad EK ir visos ES šalys toliau nuosekliai remia mūsų siekį tapti saugaus ir patikimo Europos elektros tinklo dalimi“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

2020 m. EK finansuoti planuojama teikti kabelio tiesimo darbų projektas, kuriam tikimasi gauti 75 proc. projekto vertės paramos. Primename, kad pirmajam Baltijos šalių sinchronizacijos darbų etapui sėkmingai jau užsitikrinta 323 mln. eurų parama, iš kurios 125 mln. eurų skirti Lietuvos elektros energetikos sistemai stiprinti.

Antra, pritarta, kad iš EITP 205 tūkst. eurų būtų skirta Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) pajėgumų išplėtimo tyrimams.

Trečia, iš EITP taip pat skirta 4,88 mln. eurų parama Lietuvos-Latvijos dujotiekio plėtros darbams. Padidinus dujų perdavimo pajėgumus tarp Lietuvos ir Latvijos, bus sudarytos geresnės sąlygos rinkai naudotis Klaipėdos SGD terminalu, Latvijos Inčukalnio požemine dujų saugykla, o nuo 2022 m. ir GIPL jungtimi. Tai jau trečias kartu su dujotiekio Klaipėda–Kiemėnai pajėgumų padidinimo projektu ir dujotiekių jungties tarp Lenkijos ir Lietuvos GIPL projektu Lietuvos įgyvendinamas dujų sektoriaus europinės svarbos projektas, kuris gavo EITP paramą.

Iš viso 2014-2020 m. ES daugiametėje finansinėje perspektyvoje energetikos infrastruktūrai paremti iš EITP numatytas 5,35 mlrd. eurų biudžetas. Į šią paramą gali pretenduoti projektai, įtraukti į Bendro intereso projektų sąrašą, kuris tvirtinamas kas dvejus metus. 2021-2027 m. daugiametėje ES finansinėje perspektyvoje EK pasiūlė iš EITP energetikai skirti 8,7 mlrd. eurų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!