Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/68401/programuotojai-padave-apple-i-teisma-del-monopolijos/spausdinti/

Programuotojai padavė „Apple“ į teismą dėl monopolijos

Publikuota: 2019-06-06 14:50
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©Sugedo.lt
Inf. šaltinis: Sugedo.lt

Du programuotojai teigia, kad „Apple“ ištisus metus išlaikė „iOS“ programėlių pardavimų ir platinimo monopoliją. Jie technikos gigantus padavė į Jungtinių Valstijų federalinį teismą, siekdami nutraukti šią netinkamą rinkos monopolizaciją.

Byla gali sulaukti grupinio ieškinio statuso, o tai reiškia, kad jai gali atstovauti bet kas, kas yra pardavęs „iOS“ programėlę Jungtinėse Valstijose. Niekam nekyla abejonių, kad „Apple“ turi beveik visišką „iOS“ programėlių platinimo kontrolę. Neskaitant kelių išimčių, visos programėlės turi būti platinamos „App Store“ platformoje ir visos turi atitikti „Apple“ nustatytas taisykles. Vis dėlto neaišku, ar dėl tokios „Apple“ kontrolės, kompaniją galima kaltinti monopolija.

Programuotojai padavė „Apple“ į teismą dėl monopolijos

Ieškovai, kūdikių vardų ir krepšinio treniruočių programėlių programuotojai, teigia, kad „Apple“ slopina inovaciją, slegia pirkimus ir apriboja bendrą „iOS“ programėlių plėtrą, pristatydami tokias griežtas taisykles. Jiems nepatinka tai, kad „Apple“ iš programuotojų prašo mokėti 99 JAV dolerių metinį mokestį, pasisavina 30 % dalį iš beveik visų pirkinių ir reikalauja, kad visos kainos baigtųsi 99 centais.

Tačiau labiausiai jiems nepatinka tai, kad vienintelė vieta, kur gali būti platinamos „iOS“ programėlės yra „App Store“. Jeigu „Apple“ atmeta kokią nors programėlė, ji niekur negali būti platinama. Jeigu programėlė nėra randama „App Store“, nėra jokios kitos platformos, kur programuotojai gali ją platinti. Jeigu „Apple“ netaikytų šių apribojimų, daugiau pirkėjų atrastų programėles ir tai padidintų pirkimų kiekį.

Ieškovų manymu vienintelis būdas ištaisyti šią problemą yra leidimas programėles talpinti į kitas platformas. Tokiu būdu pagerėtų programuotojų situacija rinkoje, o „Apple“ turėtų paskatą tobulinti „App Store“, kad neatsiliktų nuo kitų platformų.

„Apple“ turės atsakyti į šiuos nusiskundimus ir tai gali virsti į ilgai besitęsiančią kovą teisme.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!