Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/67864/moq-kas-ketvirtas-atsiskaitymas-telefonu-is-operatoriaus-saskaitos/spausdinti/

„MoQ“: kas ketvirtas atsiskaitymas telefonu – iš operatoriaus sąskaitos

Publikuota: 2019-04-25 19:07
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Pritrūkus pinigų gyventojai prekybininkų kasose traukia iš kišenės išmanųjį telefoną bei už maistą, kavą, degalus ar kosmetiką moka iš ryšio operatoriaus sąskaitos, rodo pirmojo ketvirčio atsiskaitymų su „MoQ“ programėle duomenys. Skaičiuojama, vidutiniškai kas ketvirtam mokėjimui telefonu naudojamas atidėtas mokėjimas, kuris vėliau pridedamas prie sąskaitos už ryšį.

„Keletą mėnesių iš eilės stebime pasikartojančią pirkėjų elgseną – atlyginimų dienoms artėjant, padažnėja mokėjimai ne savo, o ryšio operatoriaus lėšomis. Tai ypač jaučiama pirmąją mėnesio savaitę, kai pirkinių iš atidėto mokėjimo skaičius išauga maždaug penktadaliu. Dalį pirkėjų atsiskaityti operatoriaus lėšomis skatina aplinkybės, paprastai kalbant, pritrūksta pinigų. Tačiau yra kita dalis pirkėjų, jiems tiesiog patogiau dengti kitas savo išlaidas kartu su operatoriaus atsiųsta sąskaita už ryšio paslaugas”, – teigia Monika Rimkūnaitė-Bložė, trijų mobiliojo ryšio bendrovių – „Bitė Lietuva“, „Tele2“ ir „Telia Lietuva“ – plėtojamos programėlės „MoQ“ vadovė.

Per pirmąjį ketvirtį atidėto mokėjimo proporcija didžiausia buvo degalinių tinkle „Viada“, kuriame per 35 % atsiskaitymų programėle atlikta iš ryšio operatoriaus sąskaitos. Prekybos tinkle „Rimi“ mokėjimų operatorių lėšomis dalis sudarė 27 %.

„Panašu, kad dalis mūsų pirkėjų atidėtą mokėjimą su programėle vertina kaip papildomą patogumą – už pirkinius parduotuvėje jie sumoka išmaniuoju telefonu iš operatoriaus sąskaitos, o pastarąją apmoka su ateinančio mėnesio sąskaita už ryšį. Didėja ir bendras atsiskaitymų su „MoQ” skaičius – kovo mėnesį, palyginti su vasariu, jų padaugėjo dvigubai”, – sako „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Buivydienė.

Kava irgi ne išimtis. Kavos išsinešti tinkluose iš operatoriaus sąskaitos sumoka maždaug kas penktas, atsiskaitęs ryšio operatorių plėtojama programėle.

Telefono sąskaitą irgi apmoka iš operatoriaus sąskaitos

Pirmąjį metų ketvirtį buvo pastebėtas įdomus faktas: daugiau nei dešimtadalis ryšio operatorių sąskaitų su programėle taip pat apmokamos iš ryšio operatoriaus lėšų.

„Tokia operatorių klientų elgsena indikuoja norą mėnesiui nukelti sąskaitos apmokėjimą ir už mėnesio vienu ypu padengti dviejų mėnesių sąskaitas už ryšį, – paaiškina „MoQ“ vadovė. – Buvo truputį netikėta, kad operatoriaus lėšų naudotojo paveikslas neapsiriboja Z kartos atstovais. Priešingai – net 27 % mokėjimų internete telefonu, kuriuos atliko amžiaus grupė „plius 40“, naudoti operatoriaus pinigai. Fizinėse prekybos vietose – parduotuvėse, kavinėse, degalinėse ir panašiai – šios amžiaus grupės pirkiniai už operatoriaus lėšas sudarė 23 % visų apsipirkimu atsiskaitant telefonu“.

„MoQ“ duomenimis, vyrai atsiskaitymams telefonu dažniau naudoja operatoriaus lėšas nei moterys – vyrų mokėjimai iš operatoriaus pinigų sudaro 66 % atsiskaitymų telefonu, o moterų – 34 %. Kita vertus, moterys gerokai aktyviau už vyrus operatoriaus lėšomis naudojasi, pirkdamos kosmetiką bei bilietus į renginius.

„MoQ“ registruotų naudotojų skaičius viršija 80 tūkst., gerokai daugiau gyventojų programėlę turi savo telefonuose. Atsiskaitymas su „MoQ“ atliekamas, nuskenavus prekybos vietoje ar interneto parduotuvėje sugeneruotą QR kodą.

Mokėjimus telefonu su programėle priima parduotuvės „Rimi“, degalinių tinklas „Viada“, kavinių tinklai „Caffeine“, „Hurracan“, „Caif Cafe“, „Vero Cafe“, kavinės, picerijos, knygynai, sporto klubai, mobiliojo ryšio operatoriai ir kitos vietos – iš viso beveik 1500 fizinių atsiskaitymo vietų ir per 95 % lietuviškų interneto parduotuvių bei savitarnos svetainių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!