Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/67178/pakeitimai-es-autoriu-teisems-skatins-interneto-gigantu-atsakomybe-ir-atnes-daugiau-saugumo-autoriams/spausdinti/

Pakeitimai ES autorių teisėms skatins interneto gigantų atsakomybę ir atneš daugiau saugumo autoriams

Publikuota: 2019-03-02 19:23
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Vasario 26 d. Europos Parlamento Teis ės reikalų komitetas patvirtino Parlamento ir Tarybos pasiektą susitarimą dėl Europos Sąjungos Autorių teisių direktyvos, kuriuo siekiama, kad autorių teisių teisės ir įpareigojimai būtų labiau (pri)taikomi ir internetinei erdvei.

Advokatės Rūtos Pumputienės teigimu, iki šiol tokios internetinės platformos kaip „Youtube“, „Facebook“, „Google“ neturėjo daug paskatų sąžiningai atsiskaityti su autorių teisių turėtojais, nes nebuvo laikomi atsakingais už šių interneto platformų vartotojų įkeltą turinį.

„Anot pačių interneto gigantų atstovų, viskas, ką jie gali padaryti – tik pašalinti autorių teises pažeidžianti turinį, kai teisių turėtojas to prašo. Natūralu, kad nuolat stebėti skirtingas internetines platformas autoriams – sunku, be kita ko, tai jokiu būdu negarantuoja pajamų“, – sakė advokatė R. Pumputienė.

Tikimasi, kad naujos priemonės padidins autorių teisių turėtojų (muzikantų, artistų, rašytojų, leidėjų) galimybes derėtis dėl atlyginimo sandorių už jų kūrinių publikavimą.

Derybininkų teigimu, pasiektas gana neblogas, kompromisinis susitarimas, nes pradinė EP pozicija dėl interneto platformų atsakomybės buvo kur kas griežtesnė. Susitarime įtvirtinta, kad internetas išliks laisvo žodžio erdve – bus galima dalintis „memais“, GIF failais ir trumpomis naujienų straipsnių ištraukomis, be to, direktyva taiko lengvesnes sąlygas start‘upams.

Kritikų teigimu, nauji pakeitimai ES Autorių teisių direktyvai tik dar labiau sustiprins priešpriešą tarp Europos Sąjungos institucijų ir didžiųjų interneto bendrovių bei potencialiai stabdys inovacijas Europos Sąjungoje.

Tikimasi, kad balsavimas dėl naujų pakeitimų Europos Parlamento plenarinėje sesijoje įvyks jau kovo 25-28 dienomis.

Priėmus naująsias autorių teises valstybės narės turės direktyvą įgyvendinti per dvejus metus. Belieka tikėtis, kad įgyvendinimas Lietuvoje bus sklandus ir efektyvus.

„Turint omenyje tai, kiek ilgai truko ir kad tik neseniai Lietuvos Respublikos Seimo buvo priimti pakeitimai Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymui, teigiamo nusiteikimo šiuo aspektu nėra itin daug“, – pastebėjo advokatė Rūta Pumputienė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!