Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/66814/ketvirtadalis-lietuvoje-noretu-keisti-savo-specialybe-dazniausiai-i-it/spausdinti/

Ketvirtadalis Lietuvoje norėtų keisti savo specialybę, dažniausiai – į IT

Publikuota: 2019-01-31 18:16
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiandien net kas ketvirtas Lietuvoje dirbantis žmogus norėtų pakeisti savo specialybę. O daugiau nei penktadalis iš jų dabar rinktųsi IT, rodo šalies gyventojų tyrimas. Kaip teigia „NFQ Akademijos“ lektorius Darius Kasiulevičius, šiandien – kaip niekad paprasta pradėti programuoti, o IT specialistų poreikis ateityje tik augs.

Ketvirtadalis Lietuvoje norėtų keisti savo specialybę, dažniausiai – į IT

Kaip parodė technologijų kompanijos „NFQ Technologies“ užsakymu „Spinter tyrimų“ praėjusių metų rugpjūtį atliktas reprezentatyvus Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimas, kurio metu apklausti gyventojai nuo 18 iki 45 metų amžiaus, savo specialybę keisti norėtų 26 proc. šiuo metu Lietuvoje dirbančių asmenų ir net 22 proc. iš jų ją keistų į IT. Remiantis tyrimu, IT rinktųsi daugiausiai apklaustųjų. Mažiau nei penktadalis (18 proc.) apklaustųjų rinktųsi logistikos sektorių ir tik kas dešimtas – teisės (13 proc.), statybų ar ekonomikos (po 11 proc.) sritis. Kitas specialybes rinktųsi ženkliai mažesnis skaičius apklaustųjų.

Pasak D. Kasiulevičiaus, tai, kad auga apie IT specialybę galvojančių žmonių skaičius, lemia ne tik programuotojų bumas šalyje, bet ir būdų, leidžiančių pradėti programuoti, gausa.

„Šiandien bet kas, naudodamasis vien internete prieinama informacija, nesunkiai gali pasidomėti visomis programavimo kalbomis ir net išbandyti pirmuosius žingsnius programuojant jomis. O apšilus kojas ir pasidomėjus pagrindais, galima rasti daugybę mokymo programų, prieinamų tiek nuotoliniu būdu, tiek gyvai. Tad pasirinkimas ir galimybės šiai dienai turbūt didžiausios, kokios tik buvo iki šiol, bet svarbu atsirinkti tiek tas kalbas, kurios yra suprantamiausios, tiek ir konsultuotis su ekspertais dėl šių kalbų perspektyvos ateityje bei niuansų“, – teigia D. Kasiulevičius.

Anot lektoriaus, IT specialybė šiandien neturi ir amžiaus ribų, nes programavimo kalbų gausa ir specialybės lankstumas tampa prieinama net visiškai skirtingo amžiaus žmonėms.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!