Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/66415/marsa-stebintis-zondas-uzfiksavo-ispudinga-vaizda/spausdinti/

Marsą stebintis zondas užfiksavo įspūdingą vaizdą

Publikuota: 2018-12-27 15:14
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Šioje įspūdingoje nuotraukoje matyti sniegu ir ledu padengtas krateris. Toks vaizdas galėtų būti tikra svajonė žiemos pramogų mėgėjui, vis dėlto paskutinės minutės kelionei ši vieta nelabai tinka, nes yra šiek tiek per toli.

Baltutėliu sniegu padengtas Korolevo krateris yra Marse, o jį užfiksavo Europos kosmoso agentūros (ESA) paleistas zondas „Mars Express“. ESA „Mars Express“ misija pradėta vykdyti 2003 m. birželio 2 d., o per Kalėdas – gruodžio 25-ąją, jis įskrido į Marso orbitą. Šiais metais ESA švenčia šios misijos 15 metų jubiliejų ir ta proga pasidalijo „Mars Express“ zondo aukštos raiškos stereokamera (HRSC) užfiksuota nuotrauka, sujungta iš penkių kadrų. Korolevo kraterio skersmuo yra 82 km.

Marsą stebintis zondas užfiksavo įspūdingą vaizdą
ESA nuotr.

Mokslininkai mano, kad kraterį dengia ne sniegas, o ledo sluoksnis, kuris viduryje gali būti ir 1,8 km gylio. ESA mokslininkai aiškina, kad šis ledo krateris susidarė dėl įdomaus reiškinio, vadinamo „šalčio spąstais“. Giliausios Korolevo kraterio dalis, kurioje yra ledo, veikia kaip natūrali šalčio gaudyklė: oras, judantis virš kraterio, atvėsta ir nusėda, sukurdamas šalčio sluoksnį, saugantį ledą nuo tirpimo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!