Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/65522/priemone-intelektas-lt-2-sieks-aukstesnio-lygio-mokslo-ir-verslo-bendradarbiavimo/spausdinti/

Priemonė „Intelektas. LT-2” sieks aukštesnio lygio mokslo ir verslo bendradarbiavimo

Publikuota: 2018-10-15 17:16
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra (MTEP) yra vieni iš pagrindinių šalies ekonomikos vystymąsi ir konkurencingumą skatinančių veiksnių.

Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) iki šiol administravusi jau 4 mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros priemonės „Intelektas. Bendri mokslo-verslo projektai“ kvietimus, pastebi, jog įmonių, kurios nori ir ketina kurti inovacinius produktus ar paslaugas ir tam pasitelkia mokslo ir studijų institucijų (MSI) potencialą, vis daugėja.

Šiemet Ūkio ministerijos sprendimu buvo inicijuota nauja Europos Sąjungos (ES) investicijų priemonė „Intelektas. LT-2“, kuri nuo ankstesniosios skiriasi tuo, jog į ją pretenduoti gali tik patyrusios, pradinių investicijų į MTEP turinčios įmonės, privalančios į savo veiklą įtraukti ir partnerį. Taip pat svarbu paminėti, jog 10 % tinkamų finansuoti išlaidų „Intelektas LT-2“ paraiškose gali sudaryti tiksliniai fundamentiniai tyrimai.

Pasibaigus „Intelektas. LT-2“ paraiškų teikimo terminui, Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) sulaukė 4 patyrusių, ilgai veikiančių įmonių projektų, apimančių šias sumaniosios specializacijos kryptis: sveikatos technologijas ir biotechnologijas, energetiką ir tvarią aplinką, naujus gamybos procesus, medžiagas ir technologijas, transportą, logistiką ir informacinių ryšių technologijas.

Iš viso priemonės „Intelektas. LT-2“ projektams įgyvendinti įmonės prašo 21.6 mln. Eur. ES struktūrinių fondų lėšų, o bendra būsimų projektų vertė siekia 56.7 mln. Eur.

UAB Biotechnologinės farmacijos centras "Biotechpharma" pateikė projektą, kurio įgyvendinimo metu būtų sukurta moderni mikrobinių produktų MTEP infrastruktūra, kurioje būtų galima tirti, kurti ir vystyti mikrobinių produktų gamybos technologijas, biopanašaus ilgai veikiančio insulino glargino gamybos technologijos prototipą. Mobiliojo ryšio operatorius UAB „Bitė Lietuva“ kurtų inovatyvią, save apmokančią, klientų aptarnavimo patirtį gerinančią tinklo valdymo platformą, kurios pagalba būtų intelektualiai valdomas tinklas ir automatiškai optimizuojamas jo veikimas, vykdoma trikdžių prevencija. Siekiant numatyti ir atliepti klientų lūkesčius būtų tiesiogiai komunikuojama su klientais, proaktyviai informuojant klientų aptarnavimo specialistus.

Likusios įmonės, bendradarbiaudamos su mokslo institucijų partneriais, projekto metu vykdytų ir fundamentinių tyrimų veiklas. UAB „Axioma Metering“ aprašytame projekte būtų sukurti naujos kartos išmanūs kompoziciniai ultragarsiniai šilumos ir vandens skaitikliai - aukštos kokybės apskaitos prietaisai, atitinkantys rinkos lūkesčius. Šį projektą įmonė vykdytų kartu su partneriais iš Kauno technologijos universiteto ir Lietuvos energetikos instituto. Išties inovatyvų kelią pasirinkusios įmonės UAB „Viltechna“ projekto metu būtų bandoma sukurti Lietuviško savivaldžio elektrinio automobilio prototipą, kuris išsiskirtų iš kitų rinkoje esančių panašių produktų savo valdymo sistema, veikiančia dirbtinio intelekto pagrindu. Projektui įgyvendinti skirtų fundamentinių tyrimų veiklos būtų vykdomos kartu su partneriais iš VšĮ Klaipėdos universiteto.

Tikimasi, jog „Intelektas. LT-2“ priemonė paskatins glaudesnį mokslo institucijų ir verslo įmonių bendradarbiavimą. Visi „Intelektas 2“ būsimieji projektai bus vertinami pasitelkiant ekspertų grupes.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!