Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/65186/busimas-eso-ismaniuju-skaitikliu-konkursas-sulauke-ir-uzsienio-tiekeju-demesio/spausdinti/

Būsimas ESO išmaniųjų skaitiklių konkursas sulaukė ir užsienio tiekėjų dėmesio

Publikuota: 2018-09-20 15:44
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Pasiruošimas „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) išmaniųjų elektros skaitiklių konkursui sulaukė didžiulio Lietuvos ir užsienio potencialių gamintojų bei tiekėjų dėmesio. Bendrovė, įgyvendindama unikalų viešąjį pirkimą įsigyti išmaniosios apskaitos sistemą (išmaniuosius skaitiklius, informacines sistemas jų valdymui ir duomenų rinkimui) pakvietė įmones susipažinti su išmaniosios apskaitos vystymo planais Lietuvoje. Renginio dalyviams detaliai pateikta visa informacija apie planuojamą viešąjį pirkimą: aptarta techninė specifikacija, procedūros ir trukmė.

ESO per artimiausią dešimtmetį planuoja vienas didžiausių investicijų į elektros ir dujų tinklo patikimumo, saugumo ir išmanumo didinimą. „Mes ruošiamės istorinei investicijai, todėl siekiame, kad procesas vyktų sklandžiai. Išmaniųjų skaitiklių diegimas – vienas svarbiausių „Lietuvos energijos“ tikslų. Susipažinimas su potencialiais pirkimų dalyviais, jų nuomonės išklausymas ir diskusija - nuoseklus ESO žingsnis į išmanizacijos procesą. Norime, kad išmaniosios apskaitos diegimas Lietuvoje sukurtų vertę vartotojams“, – sakė „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Darius Maikštėnas.

ESO 10 m. investicijų plano tikslai sutampa su Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje ir ESO valdančios „Lietuvos energijos“ grupės strategijos LE2030 tikslais - tinklo patikimumas ir skaitmenizavimas, gerinant kokybę ir robotizuojant procesus. Įgyvendindama numatytus projektus, ESO investuos savo lėšas, kaip alternatyva bus vertinama galimybė didinti skolinto kapitalo dalį.

Per 2018-2027 m. siekiama pagerinti ESO paslaugų kokybę, sudaryti prielaidas klientams tiksliai sekti energijos suvartojimą, gauti tikslias sąskaitas ir sutaupyti energijos racionaliai ją vartojant. Dėl to, numatoma diegti išmaniuosius skaitiklius, atnaujinti informacines sistemas. ESO planuoja iki 2019 m. pabaigos baigti pirkimo procedūras ir nuo 2020 m. vidurio pradėti diegti išmaniuosius skaitiklius. Planuojama, kad investicijos į išmaniosios apskaitos sistemos diegimo Lietuvoje programą viršys 200 mln. Eur.

Siekiama, kad įdiegus išmaniosios apskaitos sistemą, energijos ištekliai būtų naudojami efektyviau, tiekimo sutrikimai būtų šalinami kur kas operatyviau. Energetikos infrastruktūra šalyje taps patrauklesnė vietos verslui bei užsienio investuotojams.

2017 m. ESO įgyvendino „Išmaniosios apskaitos“ bandomąjį projektą, kuriuo siekta sužinoti išmaniosios apskaitos sistemos galimybes, sudaryti sąlygas klientams taupyti elektros energiją bei laiką. Klientai ypač įvertino išmaniųjų skaitiklių privalumą, kai nebeliko prievolės kas mėnesį nurašinėti skaitiklio rodmenis, o vidutinis elektros energijos sutaupymas siekė apie 7 proc. Šis funkcionalumas klientams liko ir pasibaigus bandomajam projektui. Sėkmingas pilotinis projektas parodė, kad Lietuvoje verta visuotinai įdiegti išmaniuosius skaitiklius.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!