Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/64096/eso-operatyviai-pasalino-ketvirtadienio-vakare-prauzusio-skvalo-padarinius/spausdinti/

ESO operatyviai pašalino ketvirtadienio vakare praūžusio škvalo padarinius

Publikuota: 2018-06-22 12:44
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Ketvirtadienio vakarą ir penktadienio naktį Lietuvoje siautę vėjai sukėlė gedimų elektros energijos tinkle, tačiau ankstyvą penktadienio rytą Lietuvoje elektros neturėjo tik apie 300 klientų. Operatyviai dirbusios bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) darbuotojų brigados visus didžiuosius gedimus pašalino per naktį, tad paryčiui buvo likę tik pavieniai sutrikimai.

Ketvirtadienio vakarą apie 22 val. visoje Lietuvoje elektros energijos neturėjo apie 3800 klientų. Didžiausius nepatogumus pajuto Vakarų Lietuvos gyventojai: po praūžusio škvalo elektros čia neturėjo apie 2300 klientų, daugiausiai – aplink Plungę. Sutrikimus smarkiau pajuto ir dalis Alytaus regiono gyventojų. Dėl ant 10 kV linijos užvirtusio medžio čia elektros kelias valandas neturėjo daugmaž 1000 klientų.

Nuo vidurnakčio iki 7 val. ryto elektros energijos tiekimas visoje Lietuvoje buvo atstatytas iš viso daugiau nei 4100 klientų. Visoje Lietuvoje naktį budėjo ir gedimus šalino apie 60 brigadų. Gedimų šalinimas vidutiniškai užtruko apie 3 valandas.

Ankstyvą penktadienio rytą, apie 7 val., elektros neturėjo kiek daugiau negu 300 klientų. Nesutvarkyti dar buvo keli sudėtingi gedimai: nutraukti laidai, nuverstos atramos. Apie 10 val. dėl po nakties užregistruotų pavienių gedimų, taip pat naujų sutrikimų elektros neturėjo apie 1500 klientų. Dienos metu dirba dar didesnės ESO darbuotojų ir rangovų pajėgos (apie 90 brigadų), tad elektros energijos tiekimas neilgai trukus bus atstatytas.

„Gedimus ESO šalina vis greičiau. Visų pirma, tai – operatyviau ir efektyviau gedimų šalinimą organizuojančių bendrovės darbuotojų ir rangovų nuopelnas. Vos gavę informacijos apie būsimą audrą ar gūsingus vėjus, iškart planuojame papildomas pajėgas, techniką. Šalinti gedimų darbuotojai vyksta ir naktį, nepriklausomai nuo oro sąlygų. Antra, matyti, kad naudą duoda ir ESO investicijos į skirstomojo tinklo patikimumo didinimą: gamtos reiškiniams atsparių požeminių kabelių tiesimą, elektros linijų automatizavimą ir kitas technologijas, leidžiančias energiją tiekti nepriklausomai nuo aplinkos poveikio“, – sako ESO Tinklo strategijos departamento vadovas Audrius Ruseckas.

Sinoptikai prognozuoja, kad penktadienio dieną Lietuvoje gali palyti, bus vėjuota, kai kur vėjas gali būti gūsingas. Savaitgalis taip pat numatomas neramus ir lietingas. ESO prašo gyventojų gamtos stichijų metu nesiartinti prie elektros įrenginių ar oro linijų, o pastebėjus pažeistus elektros tinklo įrenginius ar nutrūkusius elektros laidus nedelsiant skambinti nemokamu trumpuoju bendrovės numeriu 1852. Apie gedimą taip pat galima informuoti SMS žinute ir internetu savitarnos svetainėje „Mano Gilė“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!