Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/64086/oro-liniju-skirstomuju-tinklu-apziurai-kurs-naujas-technologijas/spausdinti/

Oro linijų skirstomųjų tinklų apžiūrai kurs naujas technologijas

Publikuota: 2018-06-22 13:19
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

AB „Energijos skirstymo operatorius“ ir VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūra pasirašė projekto finansavimo ir administravimo sutartį pagal priemonę „Ikiprekybiniai pirkimai LT“. Bendrovė įgyvendins projektą – „Naujų technologijų, skirtų elektros oro linijų diagnostikai ir gedimų, defektų nustatymui, sukūrimas“.

Projekto tikslas – pasinaudojant automatikos, aeronautikos, IT ar kitomis technologijomis, sukurti elektros oro linijų skirstomųjų tinklų operatoriams priemones, kurios per nustatytą terminą autonomiškai be žmogaus įsitraukimo nustatytų elektros tinklų defektų vietas ir tipus, taip pat suformuotų apžiūrų žinialapį ir įkeltų į informacines sistemas.

Vadovaujantis Elektrinių ir elektros tinklų eksploatavimo taisyklių, patvirtintų 2012 m. spalio 29 d. Lietuvos Respublikos energetikos ministro įsakymo nuostatomis, elektros skirstomųjų tinklų operatoriai turi periodiškai ir po stichinių reiškinių (audrų, apšalo, didelio snygio) atlikti elektros oro linijų apžiūras, kurių metu vizualiai nustatomi elektros oro linijų defektai. Dėl didelės tinklo apimties (92000 km elektros oro linijų) šis procesas reikalauja apžiūrų kokybės ir darbuotojų resursų.

Projekto įgyvendinimo metu pasiektais rezultatais planuojama naudotis ateityje, atliekant elektros oro linijų apžiūras po stichinių reiškinių ir vykdant periodines apžiūras, siekiant sumažinti SAIDI (angl. System Average Interruption Duration Index) ir SAIFI (angl. System Average Interruption Frequency Index).

Tikimasi, kad numatomas sukurti produktas sukels didelį proveržį oro linijų apžiūrų technologijose, o Lietuva bus matoma kaip inovatyvaus produkto kūrėjų šalis.

Iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų į projektą bus investuojama 447 tūkst. Eur.

AB „Energijos skirstymo operatorius“ taip pat yra pasirašiusi ir projekto „Elektros skaitiklių gedimo, pažeidimo priežasčių nustatymo pagal teisiškai patvirtintą metodiką, ir objektyvių išvadų pateikimo paslauga“ finansavimo ir administravimo sutartį. Į šį projektą iš ES struktūrinių fondų bus investuojama 97 tūkst. Eur.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!