Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/63658/kinai-turi-plana-konkuruoti-su-spacex/spausdinti/

Kinai turi planą konkuruoti su „SpaceX“

Publikuota: 2018-05-19 17:08
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Rusija konkurencinėje kovoje dėl krovinių kėlimo į kosmosą jau pasidavė „SpaceX“, o štai kinai rodo raumenis ir ketina parodyti, ką gali: Kinijos aeronautikos ir kosmonautikos mokslo bei technologijų korporacija CASC paskelbė, kad 2020 m. į orbitą kels pirmąsias kiniškas daugkartinio naudojimo krovinines raketas, rašo popsci.com.

Naujoji daugkartinio naudojimo raketa yra pakrikštyta „Long March 8“ vardu. Kaip ir „SpaceX“ raketų atveju, LM-8 pirmoji variklio pakopa po atsijungimo nuo likusios raketos kuro likutį panaudos tam, kad saugiai vertikaliai nusileistų ant specialios platformos. Beje, toks kinų sprendimas neturėtų labai stebinti – CASC jau anksčiau yra skelbę, kad iki 2035 m. visos kiniškos raketos bus daugkartinio naudojimo.

Vertikalaus nusileidimo technologijas CASC kartu su Šanchajaus kosminių skrydžių technologijų akademija 2019 ir 2020 metais pradės bandyti su LM-4 ir LM-6 raketomis. LM-8 yra vidutinio dydžio raketa, gebanti į Žemei artimą orbitą iškelti iki 7,7 tonų krovinio. Jos pirmosios pakopos pagrindas yra panašus į LM-7 (naujausios kiniškos raketos, kuri yra tinkama ir žmonių skraidinimui į kosmosą), tačiau, lyginant su LM-7, naujesnėje raketoje bus tik du šoniniai skystu kuru varomi varikliai. LM-7 jų turi keturis.

LM-8 raketos antrai pakopai atsiskyrus tolesniam skrydžiui į orbitą, pirmoji pakopa, tiksliai naudodama kurą manevravimui iki nusileidimo aikštelės, grįš į Žemę. Judėjimo kryptį padės koreguoti ir „pelekai“. Paskutinėmis nusileidimo akimirkomis iš variklio pagrindo turėtų išlįsti nusileidimo atramos. Šoniniai varikliai į Žemę grįš stabdomi parašiutu.

Pirmasis LM-7 skrydis iš Hainano salos įvyko 2016 m. birželio 25 dieną. Raketa orbitoje išbandė naujas technologijas – kosminių šiukšlių surinkimo, palydovų kuro atsargų papildymo įrangą ir naujos kartos kinišką žmonių gabenimui pritaikytą kapsulę. Tai, kad LM-8 ir LM-7 turės daug bendrų technologijų, gali reikšti, kad daugkartiniams skrydžiams galėtų būti pritaikytos ir LM-7 raketos. Be to, technologijų tobulinimui CASC ketina pritaisyti krypties koregavimo pelekus prie LM-4B raketos, kuri turėtų kilti ateinančiais metais. Jeigu visi šie bandymai bus sėkmingi, Kinija neatsiliks nuo numatyto darbų grafiko ir iki 2035 m. daugkartiniams skrydžiams pritaikys visas savo „Long March“ raketas, nuo LM-6 iki super sunkiosios, skrydžiams iki Mėnulio skirtos LM-9.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!