Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/63565/baltijos-saliu-energetikos-technologiju-scenarijai-klimato-kaitos-ir-energetikos-tikslams-pasiekti/spausdinti/

Baltijos šalių energetikos technologijų scenarijai – klimato kaitos ir energetikos tikslams pasiekti

Publikuota: 2018-05-10 12:18
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiaurės energetikos tyrimų centro specialistai, bendradarbiaudami su Šiaurės ministrų taryba, Energetikos ir Aplinkos ministerijomis, parengė ir Aplinkos ministerijoje pristatė studiją „Baltijos šalių energetikos technologijų scenarijai 2018“ (BENTE).

Studijoje pateikti trys scenarijai, įvertinantys, kokias technologijas ir priemones turėtų taikyti Baltijos šalys siekdamos įgyvendinti Paryžiaus susitarimo ir ambicingus 2030 m. ES klimato ir energetikos tikslus. Siekdamos šių tikslų, ES apyvartinių taršos leidimų prekybos sektoriuje nedalyvaujančiuose sektoriuose (transportas, žemės ūkis, pastatai, atliekų tvarkymas, paslaugos ir kt.) iki 2030 m. Lietuva išmetamųjų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, palyginti su 2005 m. išmetu kiekiu, privalės sumažinti 9 proc., Estija – 13 proc. ir Latvija – 6 proc.

Studijos rengėjai ir dalyviai pasidalijo įžvalgomis, kokių priemonių reikėtų imtis, siekiant patenkinti augančius energijos poreikius, kaip efektyviau pereiti prie atsinaujinančių energijos išteklių ir mažo anglies dioksido kiekio technologijų naudojimo elektros ir šilumos gamyboje. Studijoje atlikta analizė ir pateikti vertinimai svarbūs rengiant Baltijos šalių integruotus nacionalinius energetikos ir klimato srities planus ir užtikrinant regioninį bendradarbiavimą.

„Džiugu, kad studijos rengime drauge su Šiaurės šalių mokslininkais aktyviai dalyvavo ir Baltijos šalių mokslininkai – Lietuvai atstovavo Lietuvos energetikos instituto specialistai, – sako Aplinkos ministerijos Klimato kaitos politikos skyriaus vedėja Stasilė Znutienė. – Studijos rengėjai tikino, kad įvertinti 3 scenarijai padės siekti klimato kaitos tikslų įgyvendinimo Baltijos regione, o užsimezgę glaudūs ryšiai tarp mokslininkų bus plėtojami ir kituose projektuose.“

Š. m. balandžio 26 d. BENTE studija pristatyta Estijoje, gegužės 9 d. Lietuvoje, o gegužės 14 d. bus pristatyta Latvijoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!