Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/63540/augantys-surenkamu-elektronikos-atlieku-kiekiai-rodo-didejancia-socialine-atsakomybe/spausdinti/

Augantys surenkamų elektronikos atliekų kiekiai rodo didėjančią socialinę atsakomybę

Publikuota: 2018-05-08 16:12
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Praėjusius metus Elektronikos platintojų asociacija (EPA) įvardija kaip rekordinius – surinkta net trečdaliu daugiau elektronikos atliekų nei 2016 m. Pasak EPA atstovės, augantys surinkimo skaičiai rodo ir gyventojų sąmoningumo bei socialinės atsakomybės augimą. Dažniausiai gyventojai atsikratė nebereikalingais televizoriais bei šaldytuvais. Šiemet siekiama dar ženkliau sumažinti elektronikos atliekų, kurios atsiduria sąvartynuose ir kitose netinkamose vietose, skaičių. 2017 m. EPA surinko 1268 t. elektronikos atliekų – tai beveik 33 proc. daugiau nei 2016 m. Ženkliai augo ir surinktos stambios elektronikos skaičius – 30 proc., taip pat smulkios elektronikos – surinkta beveik 20 proc. daugiau prietaisų nei 2016 m.

Pasak EPA atstovės Lauros Vanagienės, tokia statistika atspindi augančią gyventojų socialinę atsakomybę. „Tai, kad 2017 m. trečdaliu daugiau elektronikos prietaisų buvo tinkamai surinkti ir saugiai perdirbti, užuot atsidūrę sąvartynuose, didele dalimi priklauso nuo pastebimai augančio gyventojų sąmoningumo ir individualaus ryšio su aplinkosaugos problemomis supratimo. Auganti gyventojų socialinė atsakomybė – vienas iš svarbiausių veiksnių, padedančių šalyje efektyviau tvarkyti elektronikos atliekas. Greta to prisideda nuolat tobulinamas ir plečiamas elektronikos išmetimo/surinkimo konteinerių tinklas, bei asociacijos narių, prekiaujančių elektronikos prietaisais įsitraukimas į aplinkosaugos problemų sprendimą, todėl šiemet planuojama pasiekti ne mažesnius elektronikos prietasų surinkimo kiekius“, – sako L. Vanagienė.

Daugiausiai 2017 m. gyventojai atsikratė televizorių – jų surinkta net 465,8 t (beveik 39 proc. daugiau nei 2016 m.). Taip pat ženkliai augo ir tinkamai išmestų šaldytuvų skaičius – surinkta 280 t (32 proc. daugiau nei 2016 m.). Telekomunikacijos prietaisų (telefonai, mobilieji telefonai, nešiojamieji kompiuteriai, spausdintuvų blokai ir pan.) surinkta 34 proc. daugiau ir kiekis siekia beveik 108 t.

L. Vanagienė pastebi, kad šaldytuvais ir televizoriais dažniausiai atsikratoma kasmet – šie prietaisai užima nemažai vietos, dėl gana ilgo naudojimo laiko išmetami jau gana seni, antrinėje rinkoje nepopuliarūs daiktai. 2017 m. atlikto rinkos barometro duomenimis, nebereikalingu šaldytuvu iškart atsikrato 27 proc. gyventojų, o nebenaudojamu televizoriumi – 31 proc. gyventojų. „Teisingas požiūris daikto atsikratyti tuomet, kai jis pakeičiamas nauju arba jo tiesiog nebereikia. Tai gali būti antrinė rinka – dovanoti arba parduoti, o jei prietaisas nebepataisomai sugedęs – tinkamai išmesti, kad būtų užtikrintas saugus daikto perdirbimas ir tolimesnis panaudojimas. Namie metus ar daugiau be tikslo „atsargai“ kaupiami daiktai ilgainiui nuvertėja ir tampa vis mažiau aktualūs tiek pačiam savininkui, tiek ir antrinei rinkai“, – sako EPA atstovė.

Smulkiąją elektroniką (pavyzdžiui, prožektorius, klaviatūras, plaukų džiovintuvus) galima išmesti specialiose tam skirtose vietose, kurių EPA visoje Lietuvoje įkūrė per 4 tūkst.: bibliotekose, prekybos centruose, pašto skyriuose ir pan. Nebepataisoma arba dėl kitų priežasčių naudojimui nebetinkama pilnos komplektacijos stambiagabaritė elektronika (pavyzdžiui, šaldytuvai, elektrinės viryklės, indaplovės) nemokamai išvežama iš namų užregistravus iškvietimą telefonu 8 695 55 111 arba užpildžius formą internete.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!