Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/63438/lietuvos-energijos-gamyba-elektrenu-komplekse-nebenaudos-mazuto/spausdinti/

„Lietuvos energijos gamyba“ Elektrėnų komplekse nebenaudos mazuto

Publikuota: 2018-04-27 18:13
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Valstybės valdomai energetikos įmonių grupei „Lietuvos energija“ priklausanti bendrovė „Lietuvos energijos gamyba“ atsisako rezervinio kuro mazuto naudojimo Elektrėnų komplekso įrenginiuose. Rezervinį kurą ketinama pakeisti į gamtines dujas, o šiuo metu saugomą mazutą – parduoti. Skaičiuojama, kad tai bendrovei padės sutaupyti apie 0,5 mln. eurų per metus.

„Konkurencija mūsų veiklos aplinkoje tik didėja, tad nuolat ieškome būdų, kaip mažinti mūsų gaminamos elektros ir šilumos energijos savikainą bei teikiamų paslaugų kainą. Sprendimas atsisakyti mazuto ir rezervinį kurą pakeisti į gamtines dujas nesumažins paslaugų teikimo patikimumo, tačiau padės mums gerokai sumažinti patiriamas sąnaudas“, – sako „Lietuvos energijos gamybos“ valdybos pirmininkė ir generalinė direktorė Eglė Čiužaitė.

Rezervinio kuro poreikis šaltuoju metų periodu bus užtikrinamas gamtinėmis dujomis. Dėl to „Lietuvos energijos gamyba“ ketina sudaryti nenutrūkstamo dujų tiekimo sutartį. Rezervui skirtos dujos būtų saugomos Inčukalnio gamtinių dujų saugykloje.

Didžiąją dalį iš pusės milijono eurų, kuriuos bendrovė ketina sutaupyti įvertindama būsimas išlaidas gamtinių dujų saugojimui, sudaro energetinių resursų ir techninės priežiūros sąnaudos. Jas bendrovė patiria palaikydama mazuto infrastruktūrą, dūmų valymo įrenginius, rūpindamasi paties mazuto paruošimu ir saugojimu, nors pastaraisiais metais mazutas kūrentas tik atliekant 7-ojo ir 8-ojo blokų bandymus.

Be racionalesnio lėšų naudojimo, bendrovė mato ir kitų šio sprendimo privalumų. „Mazutas – pavojinga medžiaga, tad jo atsisakius, visų pirma, mažės su aplinkos apsauga susijusios rizikos. Antra, pardavus mazutą ir išvežus jį iš Elektrėnų komplekso, atsivers keliai alternatyvioms šios teritorijos panaudojimo galimybėms, pritraukiant į ją naujus verslus“, – apie planus pasakoja bendrovės vadovė.

Rezervinio kuro pakeitimo ir kūrenamojo mazuto saugojimo bei tiekimo infrastruktūros eksploatacijos nutraukimo Elektrėnų komplekse procedūras bendrovė jau inicijavo: paskelbė nenutrūkstamo gamtinių dujų tiekimo ir saugojimo pirkimus, turimo kūrenamojo mazuto pardavimą. Pasak E. Čiužaitės, mazuto Elektrėnuose turėtų nelikti jau iki šaltojo 2018–2019 m. sezono pradžios. Vėliau mazuto saugojimo ir teikimo į rezervinę elektrinę infrastruktūra bus sutvarkyta ir, atsižvelgiant į poreikius, siūloma klientams, kurių veikla šioje teritorijoje neštų vertę visam regionui.

Priminsime, kad šiemet Elektrėnų komplekse veikia tik vienas mazutą naudoti galintis įrenginys – strateginio rezervo paslaugą teikiantis 8-asis blokas. Kitas – 7-asis blokas – energetikos sistemai šiuo metu nėra reikalingas, tad jo eksploatacija šių metų pradžioje nutraukta bloką konservuojant. Tretinį aktyviosios galios rezervą užtikrinantis kombinuotojo ciklo blokas naudoja tik gamtines dujas, o šilumos energiją Elektrėnų miesto gyventojų ir verslo poreikiams bendrovė gamina daugiausiai naudodama biokurą.

„Lietuvos energijos gamybos“ valdybos sprendimui atsisakyti rezervinio kuro mazuto pritarė akcininko interesus atstovaujanti bendrovės stebėtojų taryba. Apie jį bendrovė informavo ir Lietuvos Respublikos Energetikos ministeriją bei Valstybinę energetikos inspekciją.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!