Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/63330/ep-ipareigojo-viesinti-imoniu-savininkus-ir-registruoti-kriptovaliutu-pirkejus/spausdinti/

EP įpareigojo viešinti įmonių savininkus ir registruoti kriptovaliutų pirkėjus

Publikuota: 2018-04-20 08:34
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Ketvirtadienį Europos Parlamentas (EP) pritarė pinigų plovimo prevencijos taisyklėms, kurios įpareigoja viešinti tikruosius ES veiklą vykdančių įmonių savininkus, taip pat registruoti kriptovaliutų keityklas bei pirkėjus.

Šiuo metu informacija apie tikruosius įmonių savininkus prieinama valstybės institucijoms bei kitiems asmenims, turintiems teisėtų interesų, pavyzdžiui, žurnalistams.

Atnaujintos taisyklės įpareigos šią informaciją viešinti be apribojimų, todėl bet kuris asmuo turės teisę su ja susipažinti. Tikimasi, kad didesnis skaidrumas padės veiksmingiau kovoti su finansiniais nusikaltimais, kai nusikaltėlių tapatybės dangstomos įmonių struktūra.

Savo ruožtu bus siekiama veiksmingiau kovoti su išankstinio mokėjimo kortelių ir virtualiųjų valiutų keliama pinigų plovimo rizika. Virtualiųjų valiutų keityklos turės registruotis ir sukurti klientų patikros procedūras, kad nebūtų įmanoma anonimiškai įsigyti tokių pinigų. Išankstinio mokėjimo kortelių mėnesio apyvartos suma, nuo kurios būtina identifikuoti klientą, sumažinta nuo 250 iki 150 eurų. Finansinių paslaugų įmonės taip pat turės griežčiau vertinti perlaidas iš ES nepriklausančių šalių.

„Nusikaltėliai naudoja anonimiškumą savo veiklai finansuoti ar terorizmui remti. Šios taisyklės padės kovoti su šiomis grėsmėmis“, – pažymėjo EP pranešėjas Krišjānis Kariņš (Europos liaudies partija, Latvija). „Kasmet dėl pinigų plovimo ir mokesčių slėpimo prarandame milijardus eurų, kurie galėtų būti skirti ligoninėms, mokykloms ir kitai svarbiai infrastruktūrai. Todėl įpareigojome finansų įstaigas griežčiau tikrinti savo klientus. Kartu tai padės viešinti asmenis, kurie slepiasi po įmonių ar fondų struktūra“, – pridūrė kita EP pranešėja Judith Sargentini (Žalieji, Nyderlandai).

Naujosioms taisyklėms pritarė 574 EP nariai, nepritarė 13, o susilaikė 60. Taisyklės jau suderintos su ES Taryba, tačiau joms įsigalioti dar būtinas formalus Tarybos pritarimas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!