Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/63240/svarbiausioje-generavimo-gamyboje-estijoje-kol-kas-net-negalvojama-pereiti-prie-zemynines-europos-tinklu/spausdinti/

Svarbiausioje generavimo gamyboje Estijoje kol kas net negalvojama pereiti prie žemyninės Europos tinklų

Publikuota: 2018-04-12 08:41
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Bendrovės „Enefit Energiatootmine“ – Estijos pagrindinės energetikos gamybos, Narvos elektrinių – vadovas Tynu Aas, komentuodamas Baltijos šalių vadovų planus iki 2025 metų sinchronizuoti elektros tinklus su žemyninės Europos tinklais, tvirtina, kad kokių nors konkrečių paruošiamųjų procesų, juolab praktinių darbų šiuo metu nevyksta.

„Kol kas mes šiame žaidime nedalyvaujame. Mes nieko nedarome“, – sakė T. Aas, atsakydamas į klausimą, kaip bus stiprinama elektros energijos gamybos ir perdavimo infrastruktūra, kuri tikrai bus reikalinga sėkmingai sinchronizuotis su žemynine Europa.

Jis atskirai pažymėjo, kad, viena vertus, šiuo metu padėtis patikima, o antra vertus, Estija yra savarankiška valstybė, kurios galimybės apsirūpinti savos gamybos elektros energija yra didesnės nei kitų Baltijos respublikų. „Mes tiekiame ir Suomijai, ir Lietuvai, per Latviją. Lietuva turi liniją su Lenkija. Iš mūsų eina į Suomiją, iš Suomijos į Švediją, iš Švedijos į Norvegiją. Lietuva turi jungtį su Švedija. Tai savotiškas ratas“, – priminė energetikas. Anksčiau Estijoje buvo viešai kritikuojama sinchronizacijos nestatant antros linijos su Lenkija idėja, o prieš antrąją liniją pasisako tiek Lietuva, tiek pati Varšuva. Atskirai ekspertai svarstė Estijai skirtą alternatyvą – kartu su Lietuva ir Latvija nesijungti prie žemyninės Europos tinklų, o sukurti savą energijos žiedą su Skandinavijos šalimis, kurios nedirba žemyninės Europos tinklų sistemoje.

„Estija – vienintelė šalis (prie Baltijos jūros – past.), kuri gali visiškai apsirūpinti elektros energija. Net suomiai negali. Žiemą Suomija perka elektros energiją“, – pridūrė Narvos elektrinių, kurias sudaro dvi didžiausios pasaulyje skalūnų šiluminės elektrinės – Estijos ir Baltijos elektrinės, generalinis direktorius.

Pats Tynu Aas šiuo metu baigia darbą energetikos komplekso vadovo pareigose. Šių metų kovo mėnesį paskelbta, kad jis perduos valdymą Martui Proosui, į energetiką atėjusiam iš metalo apdirbimo srities.

Ir vis dėlto nepaisant aplinkybės, kad jau 2018 metų vasaros pradžioje visos trys Baltijos šalys turės priimti oficialų bendrą politinį sprendimą, o rudenį pristatyti projektą Europos Komisijai, likus mažiau kaip trims mėnesiams iki termino pabaigos Tynu Aas tvirtina, jog ne tik neatliekami jokie darbai, bet netgi nevyksta derybos.

„Kol kas mes nekalbame apie jokias derybas. Kol kas – netarta nė vieno žodžio“, – pabrėžė jis.

Narvos elektrinės Estijoje yra pagrindinės energijos gamintojos. Kai kuriais metais jos gamina iki 95 % visos Estijos elektros energijos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!