Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/62996/europos-komisija-siulo-naujas-skaitmeninio-verslo-apmokestinimo-taisykles/spausdinti/

Europos Komisija siūlo naujas skaitmeninio verslo apmokestinimo taisykles

Publikuota: 2018-03-21 18:22
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiandien Europos Komisija pasiūlė naujas taisykles, kad skaitmeninio verslo apmokestinimas Europos Sąjungoje taptų sąžiningas.

1) Pirmuoju šiandienos pasiūlymu siekiama sudaryti sąlygas valstybėms narėms apmokestinti pelną, gautą jų teritorijoje, net jei įmonės fiziškai joje nėra. Bus laikoma, kad skaitmeninė platforma turi apmokestinamą skaitmeninę tinklavietę arba virtualią nuolatinę buveinę valstybėje narėje, jei atitinka vieną iš šių kriterijų:

  • jos metinės pajamos valstybėje narėje didesnės kaip 7 mln. EUR,
  • mokestiniais metais valstybėje narėje ja naudojosi daugiau kaip 100 000 naudotojų,
  • aktyvūs verslo paslaugų naudotojai mokestiniais metais sudarė su įmone daugiau kaip 3 000 sutarčių.

2) Antruoju pasiūlymu siekiama įvesti laikiną tam tikrų pajamų, gautų iš skaitmeninės veiklos, mokestį. Šis laikinas mokestis užtikrins, kad iš veiklos, kuri šiuo metu nėra veiksmingai apmokestinama, valstybės narės pradėtų iškart gauti pajamas. Jis taip pat padėtų išvengti vienašalių sprendimų apmokestinti skaitmeninę veiklą tam tikrose valstybėse narėse, taigi užkirstų kelią margoms nacionalinėms iniciatyvoms, kurios pakenktų bendrajai rinkai. Šis netiesioginis mokestis būtų taikomas pajamoms, gautoms už tam tikrą skaitmeninę veiklą, kuri pagal dabartinę mokesčių sistemą visai neapmokestinama. Ši sistema būtų taikoma tik laikinai, kol bus įgyvendintos visapusiškos reformos ir dvigubo apmokestinimo galimybę sumažinantys mechanizmai.

Apmokestinamos būtų pajamos, gautos iš veiklos, prie kurios vertės kūrimo labai prisideda naudotojai. Būtent tokios veiklos pajamas pagal dabartines taisykles apmokestinti sunkiausia, pavyzdžiui: pajamas už internetinės reklaminės erdvės pardavimą, pajamas už skaitmeninio tarpininkavimo veiklą, leidžiančią naudotojams bendrauti su kitais naudotojais ir galinčią palengvinti tarpusavio prekybą prekėmis ir paslaugomis, pajamas už duomenų, gautų naudojant naudotojo pateiktą informaciją, pardavimą.

Mokestines pajamas rinktų valstybės narės, kuriose yra naudotojai. Apmokestintos būtų tik įmonės, kurių metinės visame pasaulyje gaunamos pajamos ne mažesnės kaip 750 mln. EUR, o Europos Sąjungoje – ne mažesnės kaip 50 mln. EUR. Jei būtų taikomas 3 % mokesčio tarifas, valstybės narės galėtų kasmet gauti 5 mlrd. EUR pajamų.

Šiandienos pasiūlymai bus pateikti Tarybai priimti ir Europos Parlamentui, kad šis pateiktų savo nuomonę.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!