Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/62683/elektros-kainos-gyventojams-mazeja-penktus-metus-is-eiles/spausdinti/

Elektros kainos gyventojams mažėja penktus metus iš eilės

Publikuota: 2018-02-21 18:01
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Nuo 2013 metų vidutinė elektros kaina gyventojams sumažėjo 23 proc. ir šiemet mažėja toliau – jau penktus metus iš eilės. Mažesnėmis kainomis gyventojai atsiskaito nuo vasario mėnesio už sausį sunaudotą elektros energiją.

Šalyje populiariausio „Standartinio“ vienos laiko zonos tarifo plano kaina mažėja iki 11,3 cento už kilovatvalandę. Gyventojai, pasirinkę „Standartinį“ dviejų laiko zonų tarifo planą, mokės 12,2 cento (dienos metu darbo dienomis) ir 9,1 cento už kilovatvalandę (nakties metu ir savaitgaliais). Dviejų laiko zonų tarifo planai rekomenduojami tiems, kurie 30 proc. ir daugiau elektros energijos sunaudoja naktimis ir savaitgaliais.

Daugiau elektros energijos naudojantiems gyventojams ESO ir toliau siūlo rinktis tarifų planus „Namai“ ir „Namai plius“ su pastoviąja kainos dalimi.

„Eurostat“ duomenimis, elektros kainos gyventojams yra vienos mažiausių Europoje – pigesnė elektra visoje ES pernai buvo tik Bulgarijoje ir Vengrijoje.

Nuo vasario klientams, atsiskaitantiems už elektrą ar dujas įmokų grynaisiais pinigais priėmimo vietose – „Lietuvos pašte“, „Maxima“ kasose, „Perlo“ terminaluose ir kitur – nebereikės rūpintis mokėtinos sumos paskaičiavimu. Klientui užteks atsinešti rodmenį, kurį rodo jo elektros ar dujų skaitiklis, pasakyti 8 skaitmenų kliento kodą ir mokėtina suma bus suskaičiuota automatiškai. Į sumą bus įtrauktas mokestis už sunaudotą energiją ir kitos sumos, jei jų yra, pavyzdžiui, skola, permoka ar mokestis už elektrą bendrosioms namo reikmėms.

Jei klientas neturės reikiamos pinigų sumos, daugelyje įmokų priėmimo vietų galės susimokėti tik dalį įmokos, o likusią sumą galės sumokėti vėliau. Jei nebus sumokėta visa suma, klientams apie tai priminsime išsiųsdami sąskaitą.

Mokantiems už elektrą ar dujas kitais būdais – bankuose ar bankų internetinėse sistemose, kredito unijose, kitose mokėjimo platformose, savitarnos svetainėje www.manogile.lt – niekas nesikeičia. Taip pat įmokų apskaitoje kliento pateiktas skaitiklio rodmuo bus įskaitomas ne į praėjusį, bet į einamąjį mėnesį – taip klientas visada mokės tiksliai už tiek, kiek iki mokėjimo dienos suvartojo.

Šie pokyčiai klientams leis išvengti skaičiavimo klaidų, visuomet bus pritaikomas tikslus elektros ar dujų tarifas, todėl klientui nebereikės skaičiuoti, domėtis kainų pasikeitimais, reikės atsiminti tik tai, ką rodo skaitiklis ir savo kliento kodą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!