Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/62525/pazangios-technologijos-lietuvos-ir-pietu-korejos-bendradarbiavimo-perspektyva/spausdinti/

Pažangios technologijos – Lietuvos ir Pietų Korėjos bendradarbiavimo perspektyva

Publikuota: 2018-02-07 10:11
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Korėjos Respublikos Prezidentu Moon Jae-Inu. Šalių vadovai aptarė dvišalių ryšių stiprinimą ekonomikos, verslo, inovacijų srityse, tarptautinę saugumo padėtį, Pietų Korėjos ir NATO bendradarbiavimą.

Prezidentės teigimu, Pietų Korėjoje pastatytas Lietuvos SGD terminalas „Independence“ davė startą kokybiškai naujiems abiejų šalių santykiams. Regiono energetinės nepriklausomybės garantu tapęs terminalas – pavyzdys, kaip kartu galime pasitelkti pažangą valstybių saugumui ir gerovei užtikrinti. Tai kartu ir tvirtas pagrindas bendradarbiauti dar glaudžiau.

Šalių vadovų susitikime vienas svarbiausių akcentų buvo dvišalių ryšių stiprinimas aukštųjų technologijų ir inovacijų srityse. Nors per pastaruosius 5 metus Lietuvos ir Pietų Korėjos prekyba išaugo net 5 kartus, joje vis dar dominuoja tradicinės prekės ir paslaugos. Pietų Korėja yra viena pažangiausių valstybių, ypatingą dėmesį skirianti mokslui, išradimams, kūrybiškumui. Lietuva pasaulyje garsėja kaip gyvybės mokslų ir finansinių technologijų inovatorė, o lietuviški lazeriai jau dabar yra paklausūs Pietų Korėjoje. Ši šalis taip pat jau atrado ir Lietuvos architektus – praėjusiais metais mūsų specialistai laimėjo tarptautinį pėsčiųjų tilto pietinėje Seulo dalyje statybos projektą. Todėl dar glaudesnis bendradarbiavimas leistų geriau išnaudoti abiejų šalių potencialą, paskatintų ekonomikos augimą ir mokslo progresą.

Artimesnis bendradarbiavimas su šia technologiškai itin pajėgia šalimi gali būti naudingas ir kovojant su kibernetinėmis grėsmėmis. Pietų Korėja yra globali NATO partnerė, kuri taip pat patiria priešiškų kibernetinių atakų antplūdį ir prieš olimpines žaidynes itin daug dėmesio skyrė kibernetinio saugumo stiprinimui. Prezidentė su Pietų Korėjos vadovu kalbėjo apie šios šalies bendradarbiavimą su NATO ir galimybes keistis patirtimi kibernetinės gynybos srityje.

Susitikime aptarti iššūkiai tarptautiniam saugumui. Lietuva ir Pietų Korėja supranta, ką reiškia gyventi sudėtingoje ir nenuspėjamoje kaimynystėje. Prezidentė pabrėžė, jog Lietuva palaiko tarptautines pastangas siekiant Šiaurės Korėjos branduolinio nusiginklavimo ir Jungtinių Tautų (JT) įvestų sankcijų įgyvendinimą. 2014 metais kartu dirbusios JT Saugumo Taryboje, Lietuva ir Pietų Korėja ir šiandien pasisako už tarptautinės teisės stiprinimą – kaip globalios taikos pamatą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!