Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/62310/prie-europos-komisijos-iniciatyvos-del-kovos-su-neapykantos-kurstymu-internete-prisijungia-instagram-ir-google/spausdinti/

Prie Europos Komisijos iniciatyvos dėl kovos su neapykantos kurstymu internete prisijungia „Instagram“ ir „Google+“

Publikuota: 2018-01-19 21:31
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiandien buvo paskelbtas trečiasis Kovos su neapykantos kurstymu internete elgesio kodekso įgyvendinimo vertinimas, kurį atliko NVO ir viešosios institucijos. Paskelbto vertinimo duomenimis, nuo 2016 m. gegužės mėn., kai buvo priimtas Elgesio kodeksas, šalinant neteisėtą turinį nuolat yra daroma pažanga.

Per trečiąjį vertinimą paaiškėjo, kad reaguodamos į pranešimus, pateiktus vertinime dalyvavusių NVO ir viešųjų institucijų, IT bendrovės pašalino vidutiniškai 70 proc. neteisėto neapykantos kurstymo turinio. Šis rodiklis nuolat kyla: 2016 m. atlikto pirmojo vertinimo rezultatas buvo 28 proc., o antrojo vertinimo 2017 m. gegužės mėn. – 59 proc.

Prie Europos Komisijos iniciatyvos dėl kovos su neapykantos kurstymu internete prisijungia „Instagram“ ir „Google+“

Šiuo metu visos iniciatyvoje dalyvaujančios IT bendrovės taip pat visiškai įgyvendina įsipareigojimą per 24 valandas peržiūrėti didžiąją dalį pranešimų – vidutiniškai šis rodiklis siekia daugiau kaip 81 proc. Nuo pirmojo vertinimo šis skaičius padvigubėjo, per antrąjį vertinimą nustatyta, kad per 24 valandas buvo peržiūrima 51 proc. pranešimų.

Nors Elgesio kodeksu nustatyti įsipareigojimai yra įgyvendinami, vis dar trūksta grįžtamojo ryšio su vartotojais – neatsakoma beveik trečdalio pranešimų pateikėjams. Gerinti padėtį siekiama ir neteisėto neapykantos kurstymo nusikaltimų (ir internete, ir ne) kaltininkų baudžiamojo persekiojimo srityje. Vidutiniškai vienu iš penkių atvejų NVO pranešimą apie netinkamą turinį pateikė ne tik bendrovėms, bet ir policijai arba prokuratūrai. Per laikotarpį nuo paskutinio vertinimo šis skaičius išaugo daugiau nei du kartus.

Nuo 2016 m. gegužės mėn. „Facebook“, „Twitter“, „YouTube“ ir „Microsoft“ laikosi Elgesio kodekso, pagal kurį įsipareigojo kovoti su neapykantą kurstančio turinio sklaida Europoje. Šiandien apie sprendimą prisijungti prie iniciatyvos taip pat pranešė „Instagram“ ir „Google+“.

Padedama pilietinės visuomenės organizacijų Europos Komisija toliau reguliariai vertins, kaip dalyvaujančiosios IT bendrovės įgyvendina Elgesio kodeksą, ir sieks, kad prie jo prisijungtų daugiau interneto platformų. Jei įsipareigojimų nebus toliau laikomasi ar pastangos silps, Komisija svarstys galimybę imtis papildomų priemonių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!