Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/62105/vilniaus-kogeneracines-jegaines-statybos-darbams-zalia-sviesa/spausdinti/

Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybos darbams – žalia šviesa

Publikuota: 2018-01-03 09:07
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Vilniaus miesto savivaldybės administracijai išdavus leidimą, artimiausiu metu planuojama pradėti Vilniaus kogeneracinės jėgainės, kurios įgyvendinimas patikėtas valstybės valdomai energetikos įmonių grupei „Lietuvos energija“, statybos darbus.

Šiuo metu naujosios jėgainės statybų aikštelės paruošimas jau yra įpusėjęs, o beveik dvidešimties valstybinių institucijų bei kitų šalių patvirtintas statybos leidimas rangovams artimiausiu metu leis pradėti kloti pačios jėgainės pamatus.

„Gautas statybos leidimas pagaliau perkelia darbus iš projektinių brėžinių į statybos aikštelę. Užsitikrinę palankias finansavimo sąlygas, Europos Sąjungos ir Europos investicijų banko paramą, atsirinkę profesionalius ir patikimus rangos partnerius, žengiame į jėgainės statybų etapą. Planuojame jį užbaigti per dvejus metus, tad pigesnės šilumos ir mažesnių mokesčių už atliekų tvarkymą naudą vilniečiai galės pajusti jau 2019 metų šildymo sezono laiku“, – teigia Vilniaus kogeneracinės jėgainės generalinis direktorius Saulius Barauskas.

Skaičiuojama, kad nauja jėgainė metines vilniečių išlaidas šilumai mažins 13 mln., atliekų tvarkymui – 10 mln. eurų. Vilniaus kogeneracinė jėgainė užtikrins Europos Komisijos keliamų Žiedinės ekonomikos tikslų įgyvendinimą – sąvartynuose šalinti tik iki 5 proc. atliekų. Šiuo metu Lietuva sąvartynuose vis dar „laidoja“ apie 50 proc. visų komunalinių atliekų.

Sekant moderniausių Europos miestų centruose veikiančių jėgainių pavyzdžiais, Vilniaus kogeneracinėje jėgainėje bus įdiegti šiuolaikiniai dūmų valymo įrenginiai, kurie užtikrins saugią ir netaršią energijos gamybą. Skaičiuojama, kad CO2 išmetimai į aplinką dėl jėgainės būtų sumažinti apie 436 000 tonų per metus, o ekonomine išraiška tai siektų apie 17 mln. eurų per metus.

Šalies mastu Vilniaus kogeneracinė jėgainė prisidėtų ir prie Lietuvos energetinės nepriklausomybės didinimo. Pradėjus veikti naujai biokurą ir atliekas kurui naudojančiai jėgainei, 20 proc. padidėtų vietinės elektros energijos gamyba iš vietinių ir atsinaujinančių energetikos išteklių.

Naujos jėgainės statybai pritaria ir Vilniaus miesto gyventojai. 2017 m. gruodį Vilniuje bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikto tyrimo duomenimis, 72 proc. respondentų planus statyti šiuolaikišką atliekas kurui naudojančią jėgainę vertina pozityviai. 81 proc. respondentų mano, kad atliekų deginimas Vilniaus mieste būtų naudingas, nes prisidėtų prie atliekų kiekio, susikaupusio Vilniaus regiono sąvartynuose, mažinimo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!