Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/62069/baltarusijoje-legalizuoti-bitkoinai/spausdinti/

Baltarusijoje legalizuoti bitkoinai

Publikuota: 2017-12-28 13:36
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©TopCom.lt
Inf. šaltinis: TopCom.lt

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pasirašė revoliucinį dekretą dėl skaitmeninės ekonomikos plėtros, kuriame daug dėmesio skiriama kriptografinės valiutos mokėjimams ir blokų kūrimo technologijų (blockchain) plėtrai. Įstatyme nustatomos pagrindinės kriptovaliutos ir tokenų naudojimo sąlygos, taip pat nustatomi mokesčiai pelnui, gautam iš kriptovaliuta vykdomų sandorių. Per tris mėnesius nuo dekreto priėmimo nacionalinis bankas turėtų parengti teisinį pagrindą papildomam šios srities reguliavimui.

Baltarusijoje legalizuoti  bitkoinai

Pagal naują dokumentą, juridiniai asmenys bei Baltarusijos rezidentai ir nerezidentai turi teisę į savo tokenus, kurti ir skelbti savo blockchain aktyvus per Aukštųjų technologijų parko rezidentus, taip pat įsigyti, perleisti skaitmeninį turtą ir su juo atlikti kitas operacijas tik per kriptovaliutų biržas ir specializuotus mainų operatorius. Asmenys turi teisę vykdyti „mainingą“, disponuoti įsigyti ir keisti bikoinus ir kitas skaitmenines monetas už Baltarusijos rublius, užsienio valiutas, elektroniniais pinigus, taip pat juos dovanoti ir palikti testamentu. Fizinių asmenų kriptovaliutų kasimo, keitimo ir įsigijimo sandoriai nėra pripažįstami kaip verslininkystės veikla. Be to, iki 2023 m. sausio 1 d. pelnas iš įvairių sandorių su tokenais nėra pripažįstamas apmokestinamu.

Kriptovaliutų kasimas, mainų biržų ir operatorių veikla nelaikoma bankine. Nacionalinis bankas reguliuos biržas ir kontroliuos jų veiklą. Ekspertai atkreipia dėmesį į tai, kad rengiant dokumentą Aukštųjų technologijų parkas (HTP) surinko visų rezidentų, taip pat IT kompanijų, kurios nėra šios organizacijos narės, nuomones.

Taip pat pažymima, kad HTP specialaus teisinio režimo galiojimo laikotarpis pratęstas iki 2049 m. sausio 1 d. Verta paminėti, kad dekreto tekstas dar oficialiai nepaskelbtas. Taip pat nežinoma, kada jis įsigalios.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!