Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/61705/energetikos-komisija-energijos-ismaniosios-apskaitos-diegimas-vienas-prioritetiniu-lietuvos-energetikos-uzdaviniu/spausdinti/

Energetikos komisija: energijos išmaniosios apskaitos diegimas – vienas prioritetinių Lietuvos energetikos uždavinių

Publikuota: 2017-11-24 16:08
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lapkričio 15 d. Seimo Energetikos komisijos posėdyje buvo aptartas išmaniosios apskaitos ir išmaniųjų tinklų įdiegimo Lietuvoje klausimas. Buvo atkreiptas dėmesys į tai, kad Lietuva yra viena iš nedaugelio ES valstybių, kurioje nėra įdiegta išmanioji apskaita ir kol kas dar nėra priimto sprendimo ją diegti.

Dalyvauti ir pasidalinti patirtimi diegiant išmaniąją apskaitą Estijoje, į komisijos posėdį buvo pakviesti Estijos didžiausio energijos skirstymo operatoriaus – Elekrtilevi OU – atstovai. Estijoje išmaniosios apskaitos diegimui buvo pradėta ruoštis dar 2010 m., o išmaniosios apskaitos įdiegimo projektas buvo baigtas 2016 m. pabaigoje. Estijos atstovė posėdyje apžvelgė su pasiruošimu ir diegimo įgyvendinimu susijusius pagrindinius planavimo ir reglamentavimo aspektus, iškilusius nenumatytus probleminius klausimus. Taip pat apžvelgė projekto atneštą naudą: sumažėjusias energijos skirstymo operatoriaus įvairias sąnaudas, atsiradusią galimybę tiksliai matyti problemines tinklo vietas, numatyti tinklo atnaujinimo reikalingumą ir tiksliai planuoti reikalingiausias investicijas, taip pat padidėjusį vartotojų pasitenkinimą teikiamomis paslaugomis bei galimybes sekti ir atitinkamai mažinti energijos suvartojimą.

AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) atstovai pristatė bandomojo išmaniųjų skaitiklių diegimo projekto rezultatus ir išmaniosios apskaitos diegimo visoje Lietuvoje kaštų ir naudos analizės rezultatus. Pasak ESO atstovų, išmanioji apskaita padeda gyventojams keisti kasdienius elektros vartojimo įpročius ir suteikia galimybę elektros energiją vartoti efektyviau ir taupiau. Bandomojo projekto dalyviai per metus sunaudojo vidutiniškai 7 proc. mažiau elektros energijos, palyginti su tradicine apskaita. Apžvelgiant kaštų ir naudos analizės rezultatus buvo pažymėta, kad valstybei toks sprendimas atneštų finansinės ir socialinės naudos.

Komisijos posėdyje dalyvavęs energetikos viceministras Egidijus Purlys pažymėjo, kad, nekeičiant situacijos Lietuvoje, toks energetikos sektorius netrukus gali tapti ekonominės pažangos stabdžiu.

Energetikos komisija palaikė ESO pristatytą planuojamo projekto didžiausią naudą atnešantį scenarijų – diegti išmaniąją apskaitą per trumpiausią 4 metų laikotarpį. Todėl nusprendė paraginti Energetikos ministeriją ir ESO valdytojus laikyti išmaniosios apskaitos diegimo Lietuvoje projektą prioritetiniu ir imtis visų priemonių, kad būtų sparčiau sudarytos reikiamos teisinės prielaidos jo įgyvendinimui.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!