Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/61447/doing-business-reitinge-lietuva-kilstelejo-geresnes-elektros-ivedimo-salygos/spausdinti/

„Doing Business“ reitinge Lietuvą kilstelėjo geresnės elektros įvedimo sąlygos

Publikuota: 2017-10-31 19:22
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Elektros ir dujų skirstymo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pastangos gerinti elektros įvedimo sąlygas kilstelėjo visos Lietuvos konkurencingumo reitingą. Spalio 31 d. Pasaulio banko paskelbtame „Doing Business 2018“ reitinge Lietuva pagal prisijungimo prie elektros tinklų rodiklį pakilo į 33 vietą, 22 pozicijomis aukščiau nei prieš metus.

„Geresnės elektros įvedimo sąlygos yra mūsų indėlis didinant visos šalies patrauklumą investuotojams ir gerinant sąlygas plėtrą vykdančiam verslui. Per pastaruosius metus sujungėme dvi ilgiausiai trunkančius elektros įvedimo procesus, tai leido sutrumpinti elektros įvedimo terminus ir sumažinti kainą. Inicijavome ir daugiau pokyčių, kurie šiame reitinge dar neatsispindi, bet, tikėtina, kilstels Lietuvą „Doing Business“ reitinge jau kitąmet“, – sakė ESO Paslaugų tarnybos direktorius Ignas Pranskevičius.

Pasaulio bankas elektros įvedimo reitingą matuoja iš viso pagal 4 parametrus – procedūrų skaičių, prijungimo laiką, darbų kainą, tinklo patikimumą bei elektros energijos kainą. Šiemet procedūrų skaičius sumažėjo nuo 6 iki 5 sujungus du ilgiausiai trunkančius etapus – projekto parengimą ir sutarties pasirašymą bei įvedimo darbų atlikimą. Verslo klientų elektros įrenginių prijungimo prie tinklo projektus daugeliu atveju parengia ESO, tad klientams nereikia rūpintis projektuotojo paieška ir projekto derinimu. Tai leido šių etapų kainą sumažinti daugiau nei ketvirtadaliu ir sutrumpinti jų trukmę.

Energetikos ministerijai ESO dar šiemet pateikė ir daugiau siūlymų, kurie padėtų gerokai supaprastinti elektros įvedimo procesą. Vienas iš tokių siūlymų – leisti ESO rangovams įrengti apskaitos prietaisus iškart pabaigus darbus ir taip atsisakyti papildomos šiuo metu taikomos apskaitos prietaiso įrengimo procedūros. Kitas pasiūlymas – atsisakyti Valstybinės energetikos inspekcijos pažymos, skirtos vidaus elektros tinklo patikrinimui. Tai padėtų sumažinti perteklinių formalumų ir tuo pat užtikrinti gyventojų elektros tinklo saugumą. Vieną iš siūlytų patobulinimų ESO jau įgyvendino – elektros įvedimo trukmę sumažino nuo 85 iki 65 kalendorinių dienų. Visi šie pokyčiai šiemet į reitingą įtraukti nebuvo, bet Lietuvos pozicijas gali sustiprinti jau kitąmet.

„Doing Business“ – tai Pasaulio banko atliekamas verslo aplinkos vertinimas. Atlikdamas šį tyrimą Pasaulio bankas nagrinėja verslo plėtrą skatinančius ir stabdančius reikalavimus skirtingose valstybėse ir regionuose ir juos reitinguoja. „Doing Business“ ataskaitoje verslo aplinka vertinama pagal 10 rodiklių, įskaitant elektros įvedimo procesą (angl. „Getting Electricity“). Susumavus visus rodiklius, Lietuva šiemet pakilo 5 pozicijomis aukštyn ir užima 16 vietą iš 190 pasaulio valstybių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!