Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/61165/teismas-neleido-pasipelnyti-is-lsmu-domeno/spausdinti/

Teismas neleido pasipelnyti iš LSMU domeno

Publikuota: 2017-10-06 11:07
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Tuos, kurie mėgina pasipelnyti iš domenų registravimo, stabdo teismai – teismų praktika siekia užtikrinti kuo sąžiningesnį ir efektyvesnį interneto resursų naudojimą. Lietuvos apeliacinis teismas priėmė Lietuvos sveikatos mokslų universitetui (LSMU) palankų sprendimą dėl domeno lsmu.lt naudojimo. Universitetui palikta teisė naudotis jam po žemesnės instancijos teismo priimto sprendimo perduotu domenu.

Istorija prasidėjo dar 2010 metais, kai privatus asmuo M.J. domeną lsmu.lt registravo praėjus kelioms dienoms po tuometinio Kauno medicinos universiteto senato posėdžio, kuriame buvo paskelbta, kad bus steigiama nauja mokymo įstaiga – Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Teisme jis aiškino, kad šis domenas – jo ir jo draugų vardų trumpinys ir turi būti naudojama kaip bendravimo tarpusavyje platforma, nors tokios veiklos ir nevykdė.

Tačiau Lietuvos apeliacinis teismas savo sprendime nurodė, kad remiasi Europos Sąjungos teise, pagal kurią su domenų registracija susiję viešosios tvarkos principai yra nukreipti prieš spekuliacijomis ar piktnaudžiavimu paremtą domenų vardų registraciją. Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegijos vertinimu, Lietuvoje universitetams identifikuoti yra labiau priimta naudoti ne oficialų juridinio asmens pavadinimą, o būtent akronimą (VU, KTU, MRUNI, LSMU). Todėl domenas lsmu.lt tapatus plačiai visuomenėje žinomam universiteto pavadinimo akronimui.

Advokatų profesinės bendrijos „TRINITI LT“ partnerė Vilija Viešūnaitė sako, jog tokia teismų praktika siekiama užkirsti kelią piktnaudžiavimui, kai yra naudojamasi principu „kas pirmas – tas laimi“. Anot advokatės, neretai bandoma skubiai registruoti domenus, atitinkančius firmų vardus arba prekių ženklus, tikintis vėliau juos parduoti atitinkamų teisių turėtojams. Būna ir tokių atveju, kai domenas registruojamas siekiant naudoti kitam asmeniui priklausantį prekių ženklą savo prekėm ar paslaugoms reklamuoti arba siekiant sutrukdyti konkurento įėjimą į interneto rinką.

Rinkoje neretai pasitaiko atvejų, kad naujai įsteigtos ar laiku nesuskubę įmones ar prekių ženklų atstovai susidurdavo su situacija, kai jų pavadinimus ar trumpinius atitinkantis domenas būdavo užimtas. Tokiais atvejais dažniausiai interneto puslapis įmonei įprastu ir labiausiai jos interesus atitinkančiu pavadinimu nebūdavo kuriamas, o už domeno perleidimą būdavo prašoma sumų, kurios priklauso nuo įmonės ar prekės ženklo žinomumo. Tos sumos paprastai svyruoja nuo kelių šimtų iki keleto ar net keliolikos tūkstančių eurų.

„Domeno su galūne .lt reguliavimas ilgą laiką nebuvo konkretizuotas teisės aktais ir tik teismų praktika leido šio domeno registravimui pradėti taikyti Europos Sąjungoje galiojančios taisykles, kaip domenams su .eu galūne. Panašu, kad piktnaudžiavimui domenų registravimu yra aiškiai dedamas taškas“, – sako V. Viešūnaitė.

Nors pažeidžiančio domeno registravimas vis dar yra galimas pagal bendrąsias procedūrines taisykles (registratorius netikrina ankstesnių teisių pažeidimo), tačiau asmenims, kurių teisės yra pažeistos, yra užtikrinta veiksminga jų teisių gynyba teismuose. Kita vertus, bet koks bylinėjimasis reikalauja laiko ir piniginių sąnaudų, todėl tikėtina, kad tokie atvejai vis tiek dažnai baigsis derybomis dėl pažeidžiančio domeno pardavimo už abiems šalims prieinamą kainą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!