Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/6069/pagerinta-maisiagalos-radioaktyviuju-atlieku-saugyklos-sauga/spausdinti/

Pagerinta Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugyklos sauga

Publikuota: 2006-11-28 08:01
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūra, VĮ

Įgyvendintas ES PHARE projektas „Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugyklos saugos įvertinimas ir pagerinimas“. Projektas skirtas paveldėtos iš sovietinių laikų Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugyklos saugos pagerinimui. Projekto metu buvo ištirta saugyklos aplinka, pastatyta nauja atliekų rūsio danga ir naujai aptverta teritorija. Saugą vertino didelę patirtį radioaktyviųjų atliekų tvarkyme turinčios prancūzų kompanijos THALES ir ANDRA kartu su Lietuvos energetikos ir fizikos institutais, statybos darbus atliko UAB „Kerista“ ir UAB „Fima“. Už Maišiagalos saugyklos priežiūrą yra atsakinga VĮ Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūra (RATA).

Maišiagalos saugykla įrengta Širvintų rajono Žaliosios girininkijos Bartkuškio miške 1963 m. Saugykla buvo skirta pramonėje, medicinoje ir įvairiuose tyrimuose susidarančioms radioaktyviosioms atliekoms saugoti. Čia buvo vežamos atliekos ne tik iš Lietuvos, bet taip pat ir iš Kaliningrado bei Gardino sričių.

Pati saugykla – tai 200 m3 monolitinis gelžbetonio rūsys. Tokie statiniai radioaktyviosioms atliekoms laidoti buvo įrengti daugelyje tuometinės Sovietų Sąjungos vietų. Čia atliekos buvo kraunamos į rūsį, po to užpilamos skystu betonu. Maišiagalos saugykloje atliekos kauptos iki 1989 metų. Po to buvo nutarta saugyklą uždaryti, nes ji neatitiko radioaktyviųjų atliekų laidojimui keliamų reikalavimų. Uždarymo metu buvo užpildyta apie 60 procentų saugyklos tūrio, tai yra 120 m3 atliekų. Likusi erdvė buvo užpilta smėliu, užbetonuota, apipilta bitumu, asfaltu ir storu žemės sluoksniu.

Tuo metu saugyklą eksploatavo ir prižiūrėjo Fizikos institutas. 2002 metais Maišiagalos saugyklą iš Fizikos instituto perėmė RATA. Nuo to laiko RATA yra atsakinga už saugyklos priežiūrą ir aplinkos stebėjimą. Atliekant tyrimus buvo pastebėta, kad šiek tiek tričio (radioaktyviosios medžiagos) patenka į aplinką. Jo kiekiai neviršijo leistinų normų, tačiau tai rodė, kad reikia pasirūpinti ateitimi ir sustiprinti saugyklos apsauginius barjerus. Todėl, 2002 m. gruodžio mėn. Europos Komisija skyrė finansavimą PHARE projektui „Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugyklos saugos įvertinimas ir pagerinimas“. Svarbiausias šio projekto etapas – tai naujų apsaugos barjerų įrengimas, kurie buvo pastatyti pagal Prancūzijos specialistų projektą ir rekomendacijas. Barjerai apsaugos saugykloje esančias radioaktyviąsias atliekas nuo vandens. O tai yra svarbiausia, kad radioaktyviosios medžiagos nesklistų gruntu į aplinką.

Pagal ekspertų išvadas Maišiagalos saugykla nekels pavojaus aplinkai, kol bus tinkamai prižiūrima – stebima aplinka ir saugoma teritorija.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!