Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/60277/gyventojai-igaliojimus-vis-dazniau-sudaro-internetu/spausdinti/

Gyventojai įgaliojimus vis dažniau sudaro internetu

Publikuota: 2017-07-26 08:16
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Supaprastinti įgaliojimų sudarymo procesai fiziniams asmenims palengvino jų išdavimą, atsakingoms institucijoms – įgaliojimų duomenų ir galiojimo patikrą, skelbia Registrų centras.

Įgaliojimų sudarymas dažnam piliečiui asocijuojasi su apsilankymu pas notarą, tačiau įprastiems kasdieniams reikalams tvarkyti gyventojai įgalioti kitus asmenis gali ir be jo. Tokių įgaliojimų išdavimą dar labiau supaprastina elektroninė jų sudarymo paslauga – nuo 2014 m. fiziniai asmenys įgaliojimus gali duoti naudodamiesi internetine platforma igaliojimai.lt.

Informacinių technologijų priemonėmis sudarytas įgaliojimas įgaliotajam asmeniui leidžia atstovaujamojo vardu atsiimti įvairias pažymas, pažymėjimus, gimimo, santuokos ar ištuokos liudijimus, taip pat gauti pašalpas, pensijas, stipendijas ar atsiimti pinigines perlaidas ar siuntinius. Be to, platformoje egzistuoja ir vieša informacinių technologijų priemonėmis sudarytų įgaliojimų paieška, gyventojams bei atsakingoms institucijoms leidžianti patikrinti jų įregistravimo Įgaliojimų registre faktą ir įgaliojimų turinį. Tai reiškia, kad gyventojui nebereikia su savimi turėti įgaliojimo ar jo kopijos – visi įgaliojimo duomenys yra patikrinami atvykus į paslaugą teikiančią instituciją.

Didžioji dalis sistemoje išduotų įgaliojimų skirta viešosioms ir administracinėms paslaugoms gauti – jie sudaro beveik du trečdalius visų internetu sudaromų įgaliojimų. Paslauga ypač populiari suteikiant teisę atsiimti transporto priemonių valstybinius numerius, išregistruoti ar įregistruoti automobilius, ar keisti jų duomenis Kelių transporto priemonių registre, o būtent VĮ „Regitra“ pirmauja tarp viešąsias ir administracijas paslaugas teikiančių institucijų, kurioms šie įgaliojimai yra pateikiami. Dar apie trečdalis informacinėmis priemonėmis sudarytų įgaliojimų duodama pašto siuntoms gauti.

Prieš trejetą metų atsiradusios galimybės elektroniniu būdu sudaryti įgaliojimus populiarumas nuosekliai auga. Pirmaisiais metais paslauga sudaryti įgaliojimą internetu buvo pasinaudota įregistruojant 1 700 įgaliojimų, 2015-aisiais – 4 721, o per 2016-uosius metus šis skaičius išaugo beveik dvigubai – iki 8 891. Tuo metu vien per pirmąjį 2017 m. pusmetį buvo įregistruoti 6 425 informacinių technologijų priemonėmis sudaryti įgaliojimai. Be to, matyti, kad paslauga aktyviai naudojasi užsienyje gyvenantys arba laikinai išvykę lietuviai – apie 10 proc. visų elektroninių būdu sudarytų įgaliojimų buvo sudaryti užsienio valstybėse.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!