Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/6012/ibm-studija-dauguma-sveikatos-apsaugos-sistemu-iki-2015-patirs-dideliu-sunkumu/spausdinti/

IBM studija: dauguma sveikatos apsaugos sistemų iki 2015 patirs didelių sunkumų

Publikuota: 2006-11-24 13:39
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: IBM Lietuva, UAB

IBM paskelbė naują studiją, kurios išvadose teigiama, jog didelė dalis sveikatos apsaugos sistemų visame pasaulyje iki 2015 metų taps nestabilios ir nepatikimos. Šią, pasaulinę studiją, pavadintą „Healthcare 2015: Win-Win or Lose-Lose?", atliko „IBM Institute for Business Value“. Joje nuodugniai apžvelgiami iššūkiai, su kuriais susiduria sveikatos apsauga, ir pateikiamos pagrindinės būtinų reformų kryptys.

Nors naujausi medicinos atradimai, profesiniai laimėjimai, genomų, atkuriamosios ir informacinės medicinos perspektyvos žada pasitarnauti sveikatos apsaugos vystymui, studijoje daroma išvada, jog problemos, su kuriomis susiduria sveikatos apsaugos sistema, privers per artimiausią dešimtmetį atlikti esminius pokyčius.

Studijoje aprašomos dabartinės sveikatos apsaugos sistemos problemos, tokios kaip, pvz., augančios sveikatos priežiūros kainos, prasta ir nepakankama jų kokybė. Ateityje, stiprėjant globalizacijai ir demografiniams pokyčiams, brangstant naujoms technologijoms bei moderniems gydymo būdams, šios problemos dar labiau išryškės. Sveikatos sistemos, kurios nebus tobulinamos reaguojant į šias tendencijas, patirs brangiai kainuojančias krizes arba gali apskritai subyrėti.

Studijoje pateikiamos galimos įvairių sveikatos sistemos dalyvių veiksmų kryptys. Kai kurios iš IBM rekomendacijų:

  • Sveikatos paslaugų teikėjai turėtų skirti daugiau dėmesio ūminių ligų priežiūrai tam, kad pagerintų chroniškų ligų gydymą, susirgimų numatymą ir prevenciją.
  • Visuomenė privalo priimti realistiškus, racionalius sprendimus dėl gyvenimo būdo, priimtino elgesio ir sveikatos apsaugos — kaip socialinės teisės ar rinkos paslaugos — statuso.
  • Vyriausybės privalo pripažinti dabartinės sistemos nestabilumą ir sutelkti lyderius bei politinę valią, kuri būtina priimti esminius sprendimus.

Studijoje pateikiamos rekomendacijos, kaip reformuoti sveikatos apsaugą paverčiant ją veiksminga ir atsakinga: parengti viziją ir ilgalaikį nuodugnų planą, kaip bus teikiamos pagrindinės paslaugos efektyviai išnaudojant informacinių technologijų galimybes ir derinant inovacijas su geriausia pasauline patirtimi. Šioje studijoje ne tik prognozuojama, kaip pasaulinė sveikatos apsaugos sistema atrodys po dešimtmečio, bet ir nurodoma, jog dalis požymių yra jau dabar kai kuriose šalyse. Studijos autoriai ragina pasaulio bendruomenę pradėti diskusijas ir imtis bendrų veiksmų bei atsakomybės tobulinant sveikatos apsaugą.

„IBM Institute for Business Value“ pateikia faktais paremtas strategines įžvalgas vadovams apie kritines įvairių pramonės šakų sritis. Tai dalis besitęsiančios „IBM Global Business Services“ programos, skirtos teikti analizę ir įžvalgas verslui.

Daugiau informacijos apie šią studiją: www.ibm.com/healthcare/hc2015.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!