Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/59979/komisija-spartina-radikalizacijos-ir-kibernetines-gresmes-prevencijos-priemoniu-taikyma/spausdinti/

Komisija spartina radikalizacijos ir kibernetinės grėsmės prevencijos priemonių taikymą

Publikuota: 2017-06-30 10:16
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Europos Komisija pateikė ataskaitą apie priemones, kurių imtasi ES lygiu kovojant su radikalizacija, terorizmu ir nusikalstamumu bei jų finansavimu, taip pat kovojant su kibernetinėmis grėsmėmis. Praėjus metams po to, kai buvo pristatytos konkrečios priemonės, kuriomis remiama valstybių narių kova su radikalizacija – dauguma šių priemonių yra įgyvendinamos – šiandien Komisija pristatė papildomų iniciatyvų, visų pirma skirtų skaitmeninės komunikacijos ir grįžtančių užsienio teroristų kovotojų klausimams.

  • Radikalizacija internete. Nuo 2015 m. Komisija bendradarbiauja su pagrindinėmis interneto bendrovėmis, įskaitant per ES interneto forumą, kad aptiktų ir pašalintų teroristinį turinį. Tačiau atsižvelgiant į pastarojo meto išpuolius, interneto platformos, kaip raginama birželio 22–23 d. Europos Vadovų Tarybos išvadose, turėtų dėti daugiau pastangų. Siekdama prisidėti prie Europolo Internetinės informacijos žymėjimo padalinio darbo, Komisija ragina valstybes nares steigti nacionalinius internetinės informacijos žymėjimo padalinius.
  • Prevencija ir kova su radikalizacija. Siekdama sudaryti palankesnes sąlygas tolesniam ES politikos šioje srityje formavimui ir sustiprinti jos poveikį, Komisija skubiai sudarys aukšto lygio ekspertų grupę radikalizacijos klausimais. Informacijos apie radikalizaciją tinklas (RAN) taip pat nacionalinėms valdžios institucijoms surengs seminarus grįžtančių teroristų kovotojų klausimais.

Be to, įgyvendindama ilgalaikes kovos su radikalizacija priemones, Komisija ir toliau rems socialinės įtraukties ir integracijos veiklą vykdydama tokias iniciatyvas, kaip „Erasmus+“, Europos socialinių teisių ramstis, taip pat bendradarbiaus su šalimis partnerėmis teikdama tikslinius mokymus ir finansinę paramą.

Komisija spartina darbą siekdama panaikinti spragas dabartinėje kibernetinio saugumo sistemoje.

  • Sistemų ir tinklų stiprinimas. Komisija suteiks papildomą 10,8 mln. EUR finansavimą 14 valstybių narių pagal Europos infrastruktūros tinklų priemonę, kad būtų sustiprintas nacionalinių reagavimo į kompiuterių saugumo incidentus tarnybų tinklas (CSIRT tinklas). Europolas turėtų suteikti daugiau žinių informacinių technologijų srityje Europos kovos su elektroniniu nusikalstamumu centrui (EC3), kuris vadovavo teisėsaugos atsakui į WannaCry išpuolį.
  • Baudžiamoji teisena. Komisija nagrinėja galimybę imtis teisėkūros veiksmų siekiant pagerinti tarpvalstybinę prieigą prie e. įrodymų. Komisija taip pat nagrinėja problemas, kurias kelia nusikaltėlių naudojamas duomenų šifravimas, ir savo išvadas šia tema pateiks iki 2017 m. spalio mėn.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!