Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/59783/europos-parlamentas-nustate-aiskesni-energinio-efektyvumo-zenklinima/spausdinti/

Europos Parlamentas nustatė aiškesnį energinio efektyvumo ženklinimą

Publikuota: 2017-06-13 19:34
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Antradienį europarlamentarai nutarė laipsniškai pakeisti esamą buities prietaisų energinio efektyvumo ženklinimą aiškesne A–G skale.

Dauguma šiuo metu ES parduodamų buities prietaisų atitinka aukščiausią A energinio efektyvumo klasę, todėl, siekdami gaminių išskirtinumo, gamintojai linkę ją skaidyti į mažesnes kategorijas ir pridėti pliusus, pvz., A+, A++ ar A+++. Tai gali klaidinti vartotojus, kurie pirkdami A kategorijos gaminį tikisi įsigyti taupiausią prietaisą.

Nuo 2019 m. pabaigos kai kurių gaminių energijos vartojimo efektyvumas jau turėtų būti ženklinamas pagal naująją skalę – nuo A iki G. Naujosios etiketės bus prieinamos tiek popieriniu, tiek skaitmeniniu formatu. Taisyklės taip pat įpareigoja gamintojus skelbti prietaiso energinę kategoriją reklamose bei informaciniuose leidiniuose, o Europos Komisija turės informuoti visuomenę apie naująją skalę.

Siekiant neatsilikti nuo technologinių pasiekimų, prietaisų energijos vartojimo žymėjimas bus vėl persvarstomas tada, kai 30 proc. jų pateks į A kategoriją arba pusė jų pateks į A ir B kategorijas.

„Piliečiai turės aiškią ir suprantamą skaitmeninę informaciją apie buitinių prietaisų energijos suvartojimą, o tai leis ateityje dar geriau lyginti produktus ir atsakingiau juos pirkti“, – pažymėjo EP pranešėjas Dario Tamburrano (Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europos frakcija, Italija).

Naujosioms taisyklėms pritarė 535 EP nariai, nepritarė 46, o susilaikė 79. Jos jau suderintos su ES Taryba, tačiau joms įsigalioti būtinas formalus Tarybos pritarimas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!