Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/59694/elektros-rinkos-barometras-elektros-kaina-lietuvoje-mazejo-bet-buvo-didesne-nei-estijoje/spausdinti/

Elektros rinkos barometras: elektros kaina Lietuvoje mažėjo, bet buvo didesnė nei Estijoje

Publikuota: 2017-06-06 12:52
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Praėjusią savaitę elektros energijos kainos Baltijos šalyse judėjo skirtingomis kryptimis. Lietuvoje ir Latvijoje elektra atpigo, o Estijoje pabrango.

Latvijoje ir Lietuvoje elektros energijos kaina sumažėjo maždaug 1 proc. iki 34,90 EUR/MWh, o Estijoje išaugo 7 proc. iki 31,76 EUR/MWh. Kainų pokyčiams didžiausią įtaką turėjo oro temperatūros stulpelio judėjimas į apačią bei elektros energijos perdavimo jungčių tarp Latvijos ir Lietuvos bei Latvijos ir Estijos apribojimai. Be to, savaitės pabaigoje buvo uždaryta „Nord Balt“ jungtis. Taip pat – vis dar jaučiami elektros energijos perdavimo iš Kaliningrado ir Baltarusijos apribojimai.

„Elektrum Lietuva“ ekspertų skaičiavimais, elektros energijos suvartojimo apimtys Baltijos šalyse taip pat skyrėsi. Per savaitę nuo gegužės 29 iki birželio 4 d. Latvijoje elektros energijos suvartojimas sumažėjo iki 125 GWh, tuo tarpu Estijoje ir Lietuvoje padidėjo atitinkamai iki 139 GWh ir 182 GWh.

Gamybos apimtys augo tik Lietuvoje ir pasiekė 56 GWh, kitose Baltijos šalyse mažėjo: Estijoje iki 200 GWh, o Latvijoje iki 79 GWh. Tiesa, Rygos šiluminių elektrinių gamybos apimtys, kurios praėjusią savaitę apribojo kainų augimą, išaugo daugiau nei keturis kartus.

Bendrai visose Baltijos šalyse vartojimas ir gamyba padidėjo nežymiai – suvartota 446 GWh, pagaminta šiek tiek daugiau nei 333 GWh. Tai buvo antra savaitė iš eilės, kai šalys pagamino 75 proc. joms reikalingos energijos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!