Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/59630/ar-imones-vadovas-gali-atostogauti/spausdinti/

Ar įmonės vadovas gali atostogauti?

Publikuota: 2017-06-01 08:05
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Įsigaliojus naujam Darbo kodeksui visas kasmetines atostogas, kurias darbuotojai bus sukaupę daugiau kaip už trejus darbo metus, reikės išnaudoti iki 2020 metų liepos. Taip nusprendė parlamentinis Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Tačiau verslo pasaulyje vyrauja praktika vengti atostogų, ypač nelinkę atostogauti įmonių vadovai.

2015 m. pabaigoje verslo žurnalas „Fortune“ suskaičiavo, kas iš didžiausių korporacijų sąrašo „Fortune 500“ vadovų turi daugiausiai sukaupę nepanaudotų atostogų. Pirmoje vietoje buvo tuometiniai „Whole Foods“ vadovai Walter Robb ir John Mackey, atitinkamai turėję net po 388 ir 247 dienas nepanaudotų atostogų.

„Kiek tenka bendrauti su kitų įmonių vadovais, susidaro įspūdis, kad Lietuvoje ši situacija ženkliai geresnė – vadovai atostogauja, bet nuo įmonės reikalų ilgam neatsitraukia. Dvi–trys savaitės atostogų yra maksimalus periodas, tačiau vadovo telefonas ir el. paštas tuo metu tikrai neatostogauja“, – pasakoja „RingTime“ atstovas Antanas Mikalainis.

Nenoras, o gal baimė patikėti atsakomybę kitiems už verslo procesus būdingas tiek didelių, tiek smulkių įmonių vadovams. Vienas iš kibernetinių saugumo sprendimų kompanijos „CrowdStrike“ įkūrėjų Dimitri Alperovitch ne kartą yra prisipažinęs, kad prie savo darbo yra prisijungęs 24/7, o savo išmaniojo telefono nepaleidžia iš rankų net per atostogas.

Prie besikeičiančių atostogavimo įpročių stipriai prisideda ir auganti interneto ryšio plėtra bei didėjantis darbuotojų mobilumas. JAV darbo statistikos biuro duomenimis, nuo 1976 iki 2000 m. darbuotojai vidutiniškai atostogaudavo po 20 dienų per metus, tačiau nuo 2000 m. atostogos pradeda trumpėti ir 2015 m. joms buvo skiriama tik 16 dienų.

„Galima teigti, kad šiuo metu esame tiek pripratę prie galimybės tvarkyti verslo reikalus iš bet kurios pasaulio vietos, kad pradedame nebeatskirti darbui skirto laiko nuo laisvalaikio, ką jau kalbėti apie atostogas. Išmanusis telefonas daugeliui yra tapęs pagrindiniu darbo įrankiu, o jei pasirinktos telefonijos paslaugos leidžia bendrauti visame pasaulyje – niekas nestabdo nuo bendravimo atostogų metu“, – komentuoja A. Mikalainis.

Pavyzdžiui, virtualios telefonijos sprendimas suteikia vartotojams galimybę valdyti skambučius iš bet kurios pasaulio šalies. Telefone įdiegta skambučių valdymo programėlė leidžia valdyti įmonės telefoniją taip, lyg būtum ofise. Tokiu būdu atostogauti vengiantys vadovai gali būti ramūs, kad bus lengvai pasiekiami savo darbuotojų ar partnerių bet kurioje pasaulio vietoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!