Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/59568/energetinis-saugumas-bendras-es-rupestis/spausdinti/

Energetinis saugumas – bendras ES rūpestis

Publikuota: 2017-05-25 14:30
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Europos Komisijos viceprezidentu Marošu Šefčovičiumi, atsakingu už ES energetinę sąjungą. Artėjant deryboms dėl naujo daugiamečio ES biudžeto, susitikime aptarti Lietuvos energetiniai interesai, Astravo AE keliamos grėsmės ir bendros ES priemonės energetiniam saugumui užtikrinti.

Prezidentės teigimu, Lietuva jau daug nuveikė stiprindama energetinį saugumą – pastatytas SGD terminalas, nutiestos jungtys su Lenkija ir Švedija. Elektros tinklų sinchronizacija su kontinentine Europa – tai paskutinis žingsnis atsikratant sovietmečio palikimo energetikoje ir įtvirtinant Baltijos šalių energetinę nepriklausomybę. Tam būtina ir ES parama, ir tvirtas regiono valstybių politinis sutarimas.

Šalies vadovė taip pat pabrėžė, jog saugus ir efektyvus Ignalinos atominės jėgainės uždarymas – ne tik Lietuvos, bet ir visos ES interesas. Tai ilgalaikis projektas, kuriam reikalingas nepertraukiamas ir stabilus finansavimas naujame ES daugiamečiame biudžete. Bendrijos įsipareigojimai remti Lietuvos pastangas uždarant Ignalinos AE įtvirtinti ir mūsų šalies stojimo į ES sutartyje.

Susitikime daug dėmesio skirta ES kaimynystėje statomos nesaugios Astravo AE keliamiems iššūkiams. Baltarusijai iki šiol atsisakant atlikti skaidrius tarptautinius branduolinės saugos ir rizikos vertinimus, gera šios valstybės valia kliautis negalima. Todėl vieninga visų ES šalių pozicija būtina, kad nesaugiai pagaminta energija nepasiektų Europos vartotojų, o Astravo AE nesukeltų papildomų kliūčių Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentine Europa siekiui.

Šalies vadovė su EK viceprezidentu taip pat aptarė priemones ES energetiniam saugumui stiprinti. Prezidentės teigimu, geopolitinis NordStream 2 dujotiekio projektas – tai dar vienas mėginimas skaidyti ES šalių vienybę ir užveržti naują rusiškų dujų kilpą Europai. ES pareiga – užtikrinti, kad visi Europoje vykdomi energetiniai projektai pilnai atitiktų ES teisę, Energetinės sąjungos tikslus ir sąžiningos konkurencijos principus.

Prezidentė taip pat pabrėžė, jog kovojant su neskaidria Gazprom monopolija Europos dujų rinkoje, reikalingi ne simboliniai žingsniai, o realūs sprendimai. ES neturi likti geopolitiniais motyvais paremtų dujų kainų skirtumų, o Gazprom įsipareigojimai pirkėjams turi apimti kompensacijos mechanizmus už patirtą žalą dėl neskaidrios prekybos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!