Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/59459/lietuvos-irt-sektoriu-augina-it-paslaugu-eksportas/spausdinti/

Lietuvos IRT sektorių augina IT paslaugų eksportas

Publikuota: 2017-05-16 13:12
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Vietinė informacinių ryšių technologijų rinka pernai nežymiai susitraukė, bet bendras IRT sektoriaus pajamas augino didėjančios paslaugų eksporto apimtys. INFOBALT atliktos apklausos duomenimis, IRT sektoriaus įmonės planuoja, kad pajamos iš eksporto augs ir šiemet. Neaiškumų kelia tik keičiami tarptinklinio ryšio paslaugų tarifai, kurie gali sujudinti mobiliojo ryšio rinką.

„IRT sektoriaus pajamos auga 5 metus iš eilės. Nors didžiausią pajamų dalį ir toliau sudaro vidaus rinkos pajamos, kurios pernai šiek tiek sumažėjo, bendrą pajamų didėjimą paskatino 46 proc. šoktelėjęs IT paslaugų eksportas“, – sako Paulius Vertelka, asociacijos INFOBALT vykdomasis direktorius.

Anot P. Vertelkos, mažiausią IRT pajamų dalį, kaip ir seniau, sudarė pajamos iš viešųjų pirkimų.

„Viešųjų pirkimų pajamos sektoriuje vis dar išlieka minimalios ir panašu, kad ženkliai nesikeis ir šiais metais. Tai galima paaiškinti tuo, kad valstybinis IT sektorius vis dar neturi aiškaus vadovo, o už informacines technologijas atsakingos ministerijos laukia Vyriausybės apsisprendimo. Sustojęs valstybės IT ūkio vystymasis skatina iki šiol valstybei paslaugas teikusias įmones ieškoti kitų veiklos modelių ir žiūrėti į eksporto rinką“, – teigia P. Vertelka.

INFOBALT atlikta įmonių lūkesčių apklausa rodo, kad 2017 m. IT paslaugas teikiančios įmonės vertina optimistiškai ir toliau planuoja ne tik eksporto, bet ir bendrą pajamų augimą. Net 72 proc. apklausoje dalyvavusių įmonių planuoja, kad šiais metais padidės jų pardavimo pajamos, o 62 proc. planuoja augimą eksporto rinkoje. Augančias pajamas įmonės planuoja investuoti į naujų darbuotojų samdymą ir atlyginimų kėlimą – daugiau darbuotojų planuoja pasamdyti 59 proc. įmonių, o didinti vidutinį darbo užmokestį – 72 proc. apklausoje dalyvavusių įmonių. Įmonių plėtrą ir darbuotojų augimą per artimiausius 3 metus planuoja net 95 proc. Lietuvos įmonių.

2017 m. ypač svarbus įvykis IRT rinkai – naikinami Europos Sąjungoje buvę tarptinklinio ryšio mokesčiai, kurie taikomi naudojantis ryšio operatorių paslaugomis kitose šalyse. Nors tai ženkliai sumažins kainas keliaujantiems vartotojams, tačiau Lietuvoje veikiantys ir mažiausias kainas Europos Sąjungoje taikantys operatoriai, suteikdami galimybę naudotis tarptinklinio ryšio paslaugomis pagal ES reguliavimą, patirs nuostolių.

„Palyginus su kitomis Europos Sąjungos šalimis, Lietuvos mobiliojo ryšio tinklas išsiskiria ne tik inovatyvumu, bet ir mažomis kainomis. Būtent pastarasis veiksnys atnešė sumaištį į mobiliojo ryšio rinką, kadangi patvirtintos didmeninės kainos – kelis kartus didesnės, nei kainos, kuriomis mobiliuoju ryšiu naudojasi Lietuvos gyventojai. Ir nors Ryšių reguliavimo tarnyba priėmė sprendimą, kuriuo suteikė teisę mobiliojo ryšio operatoriams taikyti papildomus mokesčius tarptinklinio ryšio paslaugų tarifams, tačiau šių priemokų nepakanka, kad būtų padengiamos visos operatorių išlaidos“, – teigia P. Vertelka.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!