Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/59438/salti-orai-didino-elektros-kainu-skirtuma-tarp-lietuvos-ir-skandinavijos-saliu/spausdinti/

Šalti orai didino elektros kainų skirtumą tarp Lietuvos ir Skandinavijos šalių

Publikuota: 2017-05-15 13:14
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Balandžio mėnesio pradžioje kritusi oro temperatūra lėmė elektros energijos kainų augimą visose Baltijos šalyse. Nors regiono mastu Lietuvoje kaina augo mažiausiai ir vidutiniškai siekė 31,42 EUR/MWh, išliko viena didžiausių Baltijos šalyse ir padidino atotrūkį nuo kainų, fiksuojamų Skandinavijoje.

Balandį vidutinė elektros energijos kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos zonoje didėjo 1 proc. iki 31,42 EUR/MWh. Latvijoje ir Estijoje kainų augimas atitinkamai siekė 3 proc. iki 31,42 EUR/MWh ir 2 proc. iki 31,18 EUR/MWh. Panaši kainų augimo tendencija pastebėta ir Suomijoje, elektros kaina kilo 2 proc. ir vidutiniškai siekė 31,40 EUR/MWh.

„Didžiausią įtaką elektros energijos kainų augimui turėjo beveik visą balandžio mėnesį išsilaikiusi žema oro temperatūra. Baltijos šalyse elektrą taip pat brangino ribotas elektros perdavimo jungčių su Baltarusija, Rusija ir Lenkija pajėgumas. Be to, mėnesio pabaigoje dėl tvarkymo darbų buvo uždaryta Suomijos atominė elektrinė, todėl smuko elektros importas“, – sako Martynas Giga, „Elektrum Lietuva“ direktorius.

Balandžio mėnesį didėjusios kainos Baltijos šalyse lėmė padidėjusį kainų skirtumą, palyginti su Skandinavijos valstybėmis. Balandžio mėnesį pastarajame regione fiksuojamų kainų vidurkis siekė 28,76 EUR/MWh. Lietuvoje ir Latvijoje elektra buvo brangesnė 2,66 EUR/MWh, o Estijoje – 2,42 EUR/MWh, palyginti su Skandinavijos šalimis.

„Europos šalyse balandžio mėnesį elektros energijos kainos judėjo skirtingomis kryptimis. Jų mažėjimas buvo fiksuojamas Šveicarijoje, Italijoje, Prancūzijoje, augimas – Didžiojoje Britanijoje, Olandijoje ir Slovėnijoje. Nors daugelyje šalių kainų svyravimai siekė kelis procentus, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje elektros kaina augo net 14 proc. iki 38,90 EUR/MWh“, – sako M. Giga.

Baltijos šalyse, palyginti su 2015 ir 2016 metų balandžio mėnesiais, šiemet elektros buvo pagaminta 20 proc. daugiau – kiekis išaugo iki 1,8 TWh. Latvijos Dauguvos hidroelektrinė per praėjusį mėnesį pagamino net 523 GWh elektros energijos – 41 proc. daugiau nei prieš metus.

Nepaisant išaugusių gamybos apimčių, elektros energijos suvartojimas mažėjo visose Baltijos šalyse. Lietuvoje šis rodiklis krito 9 proc. iki 793 GWh, o Latvijoje ir Estijoje – po 11 proc. atitinkamai iki 575 GWh ir 681 GWh. Elektros energijos paklausos smukimas siejamas su sezoniškumu ir Velykų laisvadieniais. Balandžio mėnesį Lietuvoje buvo pagaminta 23 proc. reikiamo elektros energijos kiekio. Latvijoje ir Estijoje elektros energijos gamyba suvartojimą viršijo beveik 30 proc.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!