Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/59059/ekspertu-prognozes-zada-duomenu-analitikos-augima/spausdinti/

Ekspertų prognozės žada duomenų analitikos augimą

Publikuota: 2017-04-12 10:17
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Praėjusiais metais per įmones nusirito analitikos banga – verslas pradėjo skirti daugiau dėmesio duomenų analizavimui ir vizualizacijai, kad išgautų maksimalią naudą iš veiklos metu sukauptų duomenų. Tuo tarpu 2017-iesiems skirtos prognozės žada dar didesnį verslo įsitraukimą į duomenų analizavimą.

Pasak duomenų analitikos sprendimų kūrėjos „Tableau“, viena iš šių metų prognozių jau pildosi – moderni duomenų analitika tampa įprastu dalyku versle. Augantys duomenų kiekiai ir poreikis dalintis svarbia informacija jau dabar keičia verslo įpročius, kaip dirbama su duomenimis. Juo labiau, kad anksčiau tik mokslo institucijų naudoti analitikos sprendimai tampa prieinami ir verslui.

„Baigėsi tie laikai, kai informacija buvo perduodama tik viena kryptimi. Šiandien nebeužtenka statinių PDF dokumentų ar „PowerPoint“ prezentacijų – žmonės nori dalinti gyvais, interaktyviais duomenų šaltiniais, kurie palengvina galutinių sprendimų priėmimą. Jei prie vieno dokumento, patalpinto debesyje, gali dirbti keletas skirtingų žmonių iš skirtingų darbo vietų, lygiai taip pat galima dirbti su projektų valdymu, ataskaitų rengimu ir analizuoti pasiektus rezultatus, daryti vertingas įžvalgas“, – komentuoja „Tableau“ sprendimus pristatančios įmonės „Baltimax“ pardavimų vadovas Deividas Pelenis.

Taip pat prognozuojama, kad verslui visi duomenys taps vienodai svarbūs nepriklausomai nuo savo dydžio ar kategorijos – nesvarbu, ar tai didieji duomenys, ar paprasčiausia „Excel“ skaičiuoklė. Esminiu kriterijumi tampa konkrečių duomenų prieinamumas ir jų įžvalgų teikiama nauda verslui, t. y. net ir didžiausi duomenys gali būti visiškai nenaudingi, jei jie nėra tinkamai analizuojami. Kita besipildanti prognozė – augantis duomenų analitikos sprendimų perkėlimas į debesų kompiuteriją. Pasak IT ekspertų, vis daugiau įmonių saugant savo duomenis debesijoje, kartu ten keliasi ir analitikos įrankiai. To priežastys: saugumas ir patogumas.

„Taip pat duomenų analitikos sprendimai nebėra sutelkti tik šios srities darbuotojų rankose: verslui skirtais moderniais sprendimais gali naudotis ir eilinis vartotojas. Nors duomenų analitika vis dar tebėra tarp karščiausių ateities profesijų, gebėjimas analizuoti duomenis tampa svarbiu ir kitų profesijų atstovams: rinkodaros specialistams, projektų vadovams ir kitiems“, – teigia D. Pelenis.

Pasak „Tableau“, šiuo metu su duomenų analitika yra dirbti gerokai lengviau vien dėl patogesnės technologijos. Pavyzdžiui, anksčiau populiarias, tačiau itin sudėtingas suvestines lenteles ir skriptus pakeitė intuityvios „vilkti ir palikti“ (drag-and-drop) vartotojo sąsajos. Prognozuojama, kad 2017 m. duomenų analitikos galimybės taps dar labiau prieinamesnės paprastam vartotojui.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!