Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/58951/energetikos-komisija-domejosi-saules-sviesos-energijos-elektriniu-pletra/spausdinti/

Energetikos komisija domėjosi saulės šviesos energijos elektrinių plėtra

Publikuota: 2017-04-03 14:20
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Energetikos komisija kovo 29 d. posėdyje svarstė gaminančių vartotojų (saulės šviesos energijos elektrinių) plėtros ir finansavimo galimybes. Galiojančiame Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatyme numatyta, kad gaminančiais vartotojais (toliau – GV) gali būti buitiniai vartotojai, įrengę ne didesnės kaip 10 kW galios saulės šviesos energijos elektrines ir biudžetinės bei viešosios įstaigos, įrengusios ne didesnės kaip 50 kW galios saulės šviesos energijos elektrines, saulės šviesos energijos elektrines įrengtoji galia neturi viršyti pusės gaminančio vartotojo objektui suteiktos leistinosios naudoti galios dydžio, maksimali GV galia – 10 MW.

Šiuo metu Seime svarstomam Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimo projektui Nr. XIIP-4600 Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2017-03-28 pateikė derinimui nutarimo projektą, kuriame nustatoma, kad gaminančiais vartotojais galės tapti juridiniai asmenys ir visos atsinaujinančių energijos išteklių AEI elektrinės, atsisakoma įrengtosios galios ribojimų, GV galia padidinama nuo 10 MW iki 100 MW.

Komisijos nariai buvo informuoti, kad per du metus, t. y. 2017 m. vasario mėn. GV skaičius – 298, išduota gamybos leidimų – 2,2 MW. Lėto GV augimo priežastys – administracinės kliūtys (procesas užtrunka iki 6 mėn.), nėra arba neprognozuojama parama investicijoms ir ilgas atsipirkimo laikotarpis. Energetikos ministerija pažymėjo, kad planuojama, jog GV skaičius iki 2020 m. pasiektų 34 000 (2 proc.) ir kartu su AB „ESO“ pristatė GV skatinimo planą, kuriame numatyta supaprastinti prisijungimo procesą 4 procedūromis (atsisakant išankstinių sąlygų, leidimų plėtrai, projektavimo ir gamybos leidimų), pakeisti naudojimosi elektros tinklais kainodarą, kuri būtų siejama su instaliuotos elektrinės galia, mažinti GV prijungimo kainą, finansiškai skatinti elektrinės įsirengimą (atsižvelgiant į dydžius ir kiekius), atsisakyti kontrolinės apskaitos įrengimo ir t. t.;

Buvo atkreiptas Energetikos komisijos dėmesys į tai, kad skirstymo tinklo operatoriaus nauda dėl neatgauto elektros energijos kiekio, mažina naudojimosi elektros tinklais paslaugų kainą visiems GV ateinančiais kalendoriniais metais ir neapmokamas GV per metus neatgautas elektros energijos kiekis taip pat nevertinami elektros energijos kainų skirtumai elektros patiekimo į tinklą ir atsiėmimo iš tinklo metu (dienos – nakties).

Energetikos ministerija pažymėjo, kad ieškos sprendimų, kaip supaprastinti prisijungimo procesą elektros energiją GV – daugiabučių gyvenamųjų namų bendrijoms ir bendrijai priklausančių butų ir kitų patalpų (pastatų) savininkams.

Komisija priėmė sprendimą 2017 m. antrame pusmetyje posėdyje atlikti parlamentinę kontrolę dėl GV skatinimo įgyvendinamo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!