Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/58679/eso-postumi-darbo-saugai-turi-ne-tik-liudna-nelaimiu-statistika-bet-ir-teigiami-pavyzdziai/spausdinti/

ESO: postūmį darbo saugai turi ne tik liūdna nelaimių statistika, bet ir teigiami pavyzdžiai

Publikuota: 2017-03-14 16:01
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Saugus darbų atlikimas dirbant su pavojingais įrenginiais ir nuolatinis rangovų švietimas. Su tokia pagrindine žinia Lietuvos elektros energetikos asociacijos organizuotame metiniame užsakovų ir rangovų įmonių vadovų renginyje į partnerius kreipėsi bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) vadovai. Išskirtas ir saugiausiai 2016 metais darbus atlikęs ESO rangovas – bendrovė „Anykščių energetinė statyba“.

Siekiant užtikrinti saugą darbe, ESO taiko įvairias prevencines priemones: nuolat atlieka neplaninius objektuose dirbančių darbuotojų ir rangovų patikrinimus, organizuoja seminarus ir mokymus, praėjusiais metais pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Valstybine darbo inspekcija (VDI). Darbuotojų ir rangovų saugos pažeidimams taikoma nulinė tolerancija, o pažeidimus pastebėję gyventojai taip pat skatinami elgtis pilietiškai ir pranešti ESO Pasitikėjimo linija – telefonais 1802 arba +370 611 21802 arba užpildyti elektroninę formą tinklalapyje www.eso.lt.

„ESO veikloje saugumo darbe užtikrinimas – vienas svarbiausių prioritetų. Pastaruoju metu užfiksuota nemažai pažeidimų atliekant rangos darbus, kurie baigėsi žūtimi ar rimtais sužeidimais. Tai kelia susirūpinimą, todėl norime atvirai kalbėti apie su sauga darbe susijusias problemas. Kartu matome, kad yra įmonių, kurios puikiai tvarkosi ir gali būti pavyzdžiu kitiems rangovams. Tikiuosi, kad tokie pavyzdžiai įkvėps ir kitas organizacijas keisti požiūrį į saugą ir sveikatą darbe", – sakė ESO generalinė direktorė Dalia Andrulionienė.

Renginyje apdovanotas saugiausiai 2016 metais darbus atlikęs ESO rangovas – bendrovė „Anykščių energetinė statyba”, kuri specializuojasi statinių elektros dalies projektavimo ir statybos montavimo veikloje, tiesia ir remontuoja 0,4–110 kV įtampos elektros linijas, projektuoja ir montuoja transformatorinių pastotes. „Anykščių energetinė statyba” vadovaujasi tarptautinius standartus atitinkančia kokybės, aplinkos, darbuotojų saugos ir sveikatos vadybos sistema.

„Džiaugiamės, kad ESO vertina saugiai dirbančius rangovus. Saugi darbo aplinka yra neatsiejama mūsų veiklos dalis. 2008 metais įdiegėme darbuotojų saugos ir sveikatos OHSAS 18001 vadybos standartą, kiekvienam darbuotojui stengiamės sudaryti saugias ir sveikas darbo sąlygas, tikriname, kaip patys darbuotojai laikosi reikalavimų. Nuolat rūpinamės, kad jie būtų aprūpinti asmeninėmis apsaugos priemonėmis, taip pat tinkamai paruošta darbo vieta, technika ir įrankiai, darbai vykdomi pagal užsakovo patvirtintus reikalavimus. Su darbuotojais nuolat kalbame, kad visi šie dalykai, visų pirma, yra dėl jų pačių saugumo, o ne dėl to, kad reikalauja bendrovės vadovas ar užsakovas“, – teigė „Anykščių energetinės statybos“ generalinis direktorius Teodoras Bitinas.

Visus nelaimingus atsitikimus ESO ir VDI specialistai kruopščiai tiria, ieško priežasčių, lemiančių nelaimingus atsitikimus. Dažniausios priežastys – saugos reikalavimų nesilaikymas ir atmestinas požiūris į apsaugos priemonių naudojimą. Elektros ir dujų objektuose dirbantys ESO darbuotojai kasmet savo įgūdžius tobulina ir žinias atnaujina mokymuose, kvalifikacijos kėlimo kursuose, įgūdžių meistriškumo varžybose ir tradicinėse saugos dienose. Gerąja patirtimi ir praktika ESO kartu su partneriu VDI dalijasi ir su savo rangovais – organizuoja mokymus ir seminarus.

Iš viso ESO rangos paslaugas elektros ir dujų srityje teikia apie 200 įmonių. 2016 metais darbo vietose fiksuoti 3 nelaimingi atsitikimai, kurių metu nukentėjo 3 rangovų darbuotojai. Praėjusiais metais, įvykus nelaimingiems atsitikimams, nukentėjo ir 3 ESO darbuotojai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!