Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/58666/elektros-rinkos-barometras-baltijos-salyse-vietines-elektros-gamyba-isaugo-31-proc/spausdinti/

Elektros rinkos barometras: Baltijos šalyse vietinės elektros gamyba išaugo 31 proc.

Publikuota: 2017-03-13 16:11
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šalti ir sausi orai lėmė, kad elektros energijos kaina praėjusią savaitę augo visose Baltijos šalyse – vidutiniškai 9 proc. Tačiau tokios oro sąlygos taip pat skatino ir vietinės elektros gamybos augimą beveik trečdaliu. Kol kas tai – šių metų rekordas.

Dėl šalto ir sauso oro praėjusios savaitės pradžioje elektros kaina šoktelėjo aukštyn, tačiau antroje savaitės pusėje atšilę orai neleido kainai išaugti dar daugiau. Lietuvoje elektra pabrango 12 proc. iki 35,20 EUR/MWh ir buvo aukščiausia regione. Latvijoje kaina augo 7 proc. iki 33,73 EUR/MWh, o Estijoje – 8 proc. iki 33,84 EUR/MWh.

Latvijoje elektra brango mažiausiai dėl gerokai išaugusios vietinės elektros gamybos. Rygos šiluminėje elektrinėje pagaminta dukart daugiau elektros nei ankstesnę savaitę – 42 GWh, o išaugęs vandens lygis Dauguvos upėje paskatino 80 proc. išaugusią gamybą hidroelektrinėse, kuri iš viso sudarė 154 GWh.

Elektros poreikis praėjusią savaitę Baltijos šalyse buvo vidutiniškai 2 proc. didesnis – 535 GWh. Daugiausiai suvartojimas augo Lietuvoje – 3 proc. iki 207 GWh. Latvijoje suvartota 2 proc. daugiau elektros – 151 GWh, o Estijoje suvartota 1 proc. daugiau – 177 GWh elektros energijos.

Tuo tarpu vietinės elektros gamyba augo kur kas labiau – net 31 proc. Regione iš viso pagaminta 533 GWh elektros energijos. Tai – didžiausias kiekis šiais metais. Prie šio skaičiaus augimo labiausiai prisidėjo Latvija, kurioje produkcija išaugo 72 proc. iki 239 GWh. Estijoje vietinės elektros pagaminta 16 proc. daugiau – 253 GWh. Tačiau Lietuvoje šis rodiklis krito 21 proc. ir vietinė gamyba sudarė 41 GWh.

Tai lėmė, kad Lietuva pagamino tik 20 proc. visos reikalingos elektros energijos. Tuo tarpu Estija pagamino 43 proc. daugiau elektros nei suvartojo, o Latvija jos pagamino net 58 proc. daugiau nei suvartojo. Tai – didžiausias gamybos ir suvartojimo balansas visose Baltijos šalyse per šiuos ir praėjusius metus.

Gerokai išaugusi vietinės elektros gamyba nulėmė, kad pirmąkart šiais metais regione elektros pagaminta lygiai tiek, kiek suvartota.

Barometro naujienas parengė Karolis Bagdonas, „Elektrum Lietuva“ smulkaus ir vidutinio verslo klientų vadovas

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!