Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/57492/kaunas-iesko-budu-kaip-panaudoti-didziuju-duomenu-pranasumus/spausdinti/

Kaunas ieško būdų, kaip panaudoti didžiųjų duomenų pranašumus

Publikuota: 2016-12-08 17:09
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kauno miesto savivaldybė domisi didžiųjų duomenų (angl. big data) pritaikymo galimybe efektyvinant viešųjų paslaugų teikimą ir perima gerąją praktiką iš tokius sprendimus savivaldybių ir viešojo sektoriaus įstaigų veikloje jau taikančios Jungtinės Karalystės.

Didžiųjų duomenų naudojimu paremti sprendimai gali padėti organizacijoms apsisaugoti nuo sukčiavimo, klaidų, sumažinti veiklos kaštus ir pagerinti teikiamų paslaugų kokybę.

Tokių sistemų pavyzdžius Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui pristatė Jungtinės Karalystės duomenų valdymo bendrovė „Callcredit Information Group“. Visame pasaulyje paslaugas teikianti įmonė prieš beveik penkerius metus Kaune įkūrė informacinių technologijų padalinį, kuriame šiuo metu dirba 180 specialistų.

Kaunas ieško būdų, kaip panaudoti didžiųjų duomenų pranašumus

„Visi žino mano nuomonę apie tai, kad viešasis sektorius ne tik gali, bet ir turi dirbti taip efektyviai, kaip dirba verslas. Naujausių technologijų ir pažangių sprendimų taikymas yra neišvengiamas efektyvinant savivaldybės ir viso viešojo sektoriaus darbą. Džiaugiuosi atsiradusia galimybe ir arčiau susipažinti su didžiųjų duomenų valdymo procesais ir būdais juos pritaikyti sprendžiant Kauno miesto aktualius klausimus“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Didžiųjų duomenų informacija pastaruoju metu auga greičiau nei bet kada anksčiau. Jų panaudojimas jau duoda didelį efektą bankų, vertybinių popierių, sveikatos apsaugos, draudimo, mažmeninės prekybos, logistikos ir kituose verslo sektoriuose. Valstybės ir savivaldybių institucijos, siekiančios tobulinti savo darbo procesus, jau netolimoje ateityje gali nebeišsiversti be didžiųjų duomenų pagalbos.

„Apdoroti ir išanalizuoti didieji duomenys paverčiami puikiomis įžvalgomis, kurios padeda priimti naudingus sprendimus. Jungtinėje Karalystėje esame sukaupę nemažą tokių sprendimų taikymų patirtį tiek padėdami verslui, tiek viešojo sektoriaus įstaigoms. Mums didelė garbė šiomis įžvalgomis pasidalinti su Kaunu, jei tai galėtų pagerinti žmonių gyvenimą šiame gražiame mieste“, – sakė „Callcredit Information Group“ generalinis direktorius Mike Gordon, susitikime su Kauno meru.

Jungtinės Karalystės Laisvosios rinkos instituto skaičiavimais, efektyvus didžiųjų duomenų naudojimas, vyriausybei padėtų sutaupyti iki 33 mlrd. svarų per metus.

„Naudojant didžiuosius duomenis galima efektyviau valdyti biudžetą tiek kalbant apie pačių įstaigų išlaidas, tiek apie jų skirstomas išmokas ir paramą. Vienas paprasčiausių pavyzdžių, tinkančių didelėms organizacijoms, – galimybė rinkti ir gauti išsamią apžvalgą, kur, kada, kokiu tikslu ir su kuo į paskirtas komandiruotes buvo išvykę darbuotojai. Didžiųjų duomenų technologijos gali padėti suprasti, ar tam tikra kelionė tikrai buvo reikalinga ir kaip išvengti neefektyvių išlaidų“, – sakė „Callcredit Information Group“ Kauno padalinio vadovas Dainius Aksinavičius.

D. Aksinavičiaus teigimu, viešojo sektoriaus įstaigoms pirmiausia svarbus apsispręsti ir pradėti duomenis rinkti ar jais keistis su kitomis institucijomis, nes teisingai susisteminti duomenys gali suteikti didelių pranašumų priimant sprendimus. Remiantis jau sukauptais duomenimis, galima nesunkiai tobulinti socialinės paramos skirstymą išvaduojant gyventojus nuo daugelio pažymų ar duomenų pakartotinio pateikimo, o savivaldybei užtikrinant, kad parama pasiektų tuos žmones, kuriems jos iš tiesų reikia.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!