Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/5710/kur-padesime-radioaktyviasias-atliekas/spausdinti/

Kur padėsime radioaktyviąsias atliekas?

Publikuota: 2006-10-14 09:35
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Lietuvos Respublikos Seimas

Seimo Ignalinos atominės elektrinės regiono problemoms komisija, vykdydama parlamentinę kontrolę, svarstė Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūros (RATA) nuveiktą darbą parenkant galimas vietas atliekų saugyklai.

Tam, kad Lietuva įvykdytų įsipareigojimus Europos Sąjungai dėl Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo, svarbu laiku parengti AE išmontavimo infrastruktūrą, pastatyti radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrenginius, saugyklas, kapinynus. Paviršinio trumpaamžių mažo ir vidutinio aktyvumo radioaktyviųjų atliekų kapinyno, kaip ilgalaikio objekto, turėsiančio užtikrinti ten palaidotų atliekų saugą iki 300 metų, įrengimas yra svarbus ir jaudina ne tik Lietuvos visuomenę, bet ir kaimynines valstybes - Latviją ir Baltarusiją.

Pasak RATA direktoriaus Dainiaus Janėno, RATA atliko paviršinio radioaktyviųjų atliekų kapinyno įrengimo poveikio aplinkai vertinimą dviejose – Apvardų ir Galilaukės aikštelėse, esančiose Ignalinos rajone. Atsižvelgus į gautas pastabas bei išnagrinėjus Ignalinos rajono savivaldybės kompensacinius reikalavimus, Lietuvos branduolinės saugos konsultacinio komiteto posėdyje buvo rekomenduota pradėti alternatyvios aikštelės paiešką ne Ignalinos rajone. Todėl buvo pasirinkta nagrinėti Stabatiškės aikštelė, esanti Visagino savivaldybės teritorijoje, netoli atominės elektrinės. Pasirinkus Stabatiškių aikštelę talpyklai įrengti, tektų papildomai investuoti apie 40 mln. litų į aikštelės parengimą, paviršinių vandenų nutekėjimą, drenažo sistemos įrengimą, kadangi statant Ignalinos atominę elektrinę buvo sutrikdytas natūralus vandens nuotėkis ir dabar ji yra užpelkėjusi. Pasirinkus Galilaukę aikštelei įrengti, tokių papildomų investicijų nereikėtų, nes gamtos suformuota kalva idealiai tinka iškart pradėti saugyklos statybą.

Ignalinos atominės elektrinės regiono problemoms komisijos nariai, įvertinę tai, kad dar nėra suformuota galutinė išvada ir pasiūlyta konkreti vieta, kur bus statoma saugykla, o pagal RATA parengtą planą, radioaktyviųjų atliekų saugyklos projektavimo darbai turi prasidėti 2007 metais, statyba - 2008 metais, nusprendė pasiūlyti Vyriausybei:

  • įpareigoti Aplinkos ir Ūkio ministerijas iki bus parengta poveikio aplinkai vertinimo ataskaita ir suformuota galutinė išvada dėl konkrečios vietos saugyklai informuoti Seimo Ignalinos atominės elektrinės regiono problemoms komisiją apie priimtus sprendimus šiuo klausimu;
  • siekti, kad iki 2007 metų I ketvirčio pabaigos būtų suformuota galutinė išvada ir parinkta vieta paviršinei trumpaamžių radioaktyviųjų atliekų saugyklai įrengti.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!